Και η Αθήνα καταδικάζει την επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν καλώντας σε αυτοσυγκράτηση
28/07/2024Την καταδίκη της για τη φονική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν, εκφράζει η Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανακοινωσή του το ΥΠΕΞ. Παράλληλα καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.
«Καταδικάζουμε την επίθεση με ρουκέτες στο Μαζντάλ Σαμς. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες που θα κλιμακώσουν περαιτέρω την κρίση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Την επίθεση έχουν καταδικάσει ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, ο Μπορέλ εκ μέρους της ΕΕ και η Γερμανία. Ο Μπορέλ ζήτησε να συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για να διερευνηθεί το περιστατικό ενδελεχώς.
Εντείνονται πάντως οι ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη τόσο στα υψίπεδα του Γκολάν, όσο και στο Λίβανο. Η επίθεση με ρουκέτες στο χωριό Μαζντάλ Σαμς σημειώθηκε το Σάββατο 27 Ιουλίου. Οι ρουκέτες εξερράγησαν σε γήπεδο ποδοσφαίρου της κοινότητας, σκοτώνοντας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού 12 αγόρια και κορίτσια, 10 ως 20 ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Ισραήλ.
Οι ισραηλινές αρχές κατηγορούν ως υπεύθυνη για την επίθεση την ισλαμική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, αλλά η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και υποστηρίζει ότι το χτύπημα προήλθε από Ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.
Ως «αντίποινα» στο αιματοκύλισμα στο χωριό Μαζντάλ Σαμς, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ εξαπέλυσαν σειρά βομβαρδισμών στον Λίβανο.
Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο Jeanine Hennis-Plasschaert και ο διοικητής της δύναμης Unifil αντιστράτηγος Aroldo Lázaro προειδοποίησαν ότι η περαιτέρω εντατικοποίηση των επιθέσεων «θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη ανάφλεξη που θα βύθιζε ολόκληρη την περιοχή σε μια καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία». Προέτρεψαν σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε επαφή τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον Λίβανο.
Κάπου 20.000 Δρούζοι Άραβες ζουν στα Υψίπεδα του Γκολάν που απέσπασε το Ισραήλ από το Συρία στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και που τα προσάρτησε το 1981. Στην περιοχή, που θεωρείται κατεχόμενη βάσει ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτός από Δρούζους, που δηλώνουν Σύριοι και αρνούνται να πάρουν την ισραηλινή υπηκοότητα, ζουν και περίπου 50.000 Εβραίοι έποικοι, σε εποικισμούς που έχουν επίσης χαρακτηρισθεί παράνομοι από τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ