Και ο ΠΟΥ δανεικά γυρεύει – 4,5 δισ. δολάρια για την ακρίβεια

Με 158 ψήφους υπέρ πέρασε ο προϋπολογισμός

«Οι χώρες της G20, της Ομάδας των ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο, πρέπει να βοηθήσουν να καλυφθεί ένα έλλειμμα 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ταμείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κυρίως για τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού», αναφέρουν σε επιστολή τους ηγέτες κρατών.

“Πρέπει να δεσμευθούν οι ηγέτες της G20 να χρηματοδοτήσουν με συνέπεια το τρέχον έλλειμμα των 4,5 δισεκ. δολαρίων του μηχανισμού ACT-Accelerator γιατί έτσι σώσουν ζωές”, αναφέρει η επιστολή που φέρει ημερομηνία 16 Νοεμβρίου και ήρθε τώρα στη δημοσιότητα από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο μηχανισμός διεθνούς συνεργασίας ACT-Accelerator δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του ΠΟΥ για να διασφαλίσει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες δεν θα μονοπωλήσουν τις θεραπείες, τα τεστ και τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.

Η επιστολή απευθύνεται στον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, που φέτος προεδρεύει στην G20 και που πρέπει “να ενεργήσει άμεσα” στην διεθνή τηλεσύνοδο κορυφής που  διοργανώνει το Ριάντ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η επιστολή υπογράφεται από την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ, τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα, τον διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι “ο μόνος τρόπος να σταματήσει η πανδημία είναι η αλληλεγγύη στην επιβίωση. Εδώ και επτά μήνες, 10 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί για την ανάπτυξη εμβολίων, διαγνώσεων, θεραπειών. Αλλά λείπουν 28 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων 4,2 δισεκ. πρέπει να έχουν βρεθεί μέσα στο Δεκέμβρη”, υπογράμμισε.

“Αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι για τη βιομηχανοποίηση, τη μεταφορά και την προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid-19” και “οι χώρες της G20 έχουν τα μέσα χρηματοδότησης”, είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι