Και οι Ισπανοί θα μαζεύονται νωρίς στο σπίτι από αύριο

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η Ισπανία προστέθηκε στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που καταφεύγουν στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας Covid-19.

Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την κήρυξη κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για έξι μήνες -τώρα έχει ισχύ για 15 ημέρες. Επίσης, ανακοίνωσε την νυχτερινή απαγόρευση  κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Καναρίους Νήσους που έχουν λίγα κρούσματα. Επιπλέον, απαγορεύονται τα μη αναγκαία ταξίδια μεταξύ των περιφερειών και θα περιοριστεί στους 6 ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να συναθροίζονται.

 

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι θα διαρκεί από τις 23.00 έως τις 06.00, αλλά οι 17 αυτόνομες κοινότητες της χώρας έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν ή να καθυστερούν κατά μία ώρα την έναρξη ή τη λήξη της, ανάλογα με τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε μίας. Οι μόνοι που θα μετακινούνται τη νύχτα, θα είναι όσοι εργάζονται βράδυ και όσοι πρέπει να αντιμετωπίσουν θέμα υγείας.

«Η κατάσταση που βιώνουμε είναι ακραία… είναι η σοβαρότερη υγειονομική κρίση του τελευταίου αιώνα», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος μετά το πέρας του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου, που διήρκησε πάνω από 2 ώρες, κατά τη διάρκεια του οποίου εγκρίθηκαν τα νέα μέτρα.

Η Ισπανία έγινε την περασμένη Τετάρτη η πρώτη χώρα της ΕΕ, και η έκτη παγκοσμίως, που πέρασε το 1 εκατομμύριο κρούσματα Covid-19, την ώρα που ο Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε την Παρασκευή ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, μετά την εμφάνισή του στην Ισπανία, είναι στην πραγματικότητα υψηλότερος, στα τρία εκατομμύρια. Οι νεκροι είναι 35.000.

Όμως, ακόμα κι αν ο συνασπισμός του είναι μειοψηφικός στη βουλή, ο Πέδρο Σάντσεθ γνωρίζει ήδη ότι θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους για να ανανεώσει τον επόμενο μήνα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα των Βάσκων και των Καταλανών, όπως και το μικρό κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos, αν και σύμμαχος του PP, έχουν ταχθεί υπέρ των μέτρων.

Είναι η δεύτερη φορά που κηρύσσεται η Ισπανία σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης σε εθνικό επίπεδο μετά την αρχή της πανδημίας Covid-19, έπειτα από μια πρώτη που στόχευε να αναχαιτίσει το πρώτο κύμα και είχε διαρκέσει από τις 15 Μαρτίου έως τις 21 Ιουνίου.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επισήμανε, εντούτοις, ότι αυτή η νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Άνοιξης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Ισπανοί έζησαν σε μια σχεδόν πλήρη καραντίνα στο σπίτι, μία από τις αυστηρότερες παγκοσμίως. Ο Σάντσεθ είπε την Παρασκευή ότι θα πρέπει «με κάθε τίμημα» να αποφευχθεί μια νέα καραντίνα λόγω των δραματικών επιπτώσεών της στην κοινωνική ζωή και το υψηλό οικονομικό κόστος της.

Προέτρεψε, επίσης, τους συμπατριώτες του να μειώσουν στο ελάχιστο τις εξόδους τους μέχρι νεωτέρας, ανεξαρτήτως της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. «Ας μείνουμε στα σπίτια μας όσο δυνατόν περισσότερο», ανέφερε. «Όσο περισσότερο μένουμε στα σπίτια μας, τόσο περισσότερο είμαστε προστατευμένοι εμείς και οι άλλοι».

Περιορισμοί στην νυχτερινή ζωή έχουν τεθεί στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Σλοβενία και στην Ελλάδα, αλλά και σε πόλεις της Ιταλίας (11 το βράδυ).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι