Και οι Ούγγροι λένε ότι στηρίζουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Και οι Ούγγροι λένε ότι στηρίζουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Χθες η Τουρκία επικύρωσε το πρωτόκολλο της προσχώρησης της σκανδιναβικής χώρας το ΝΑΤΟ, σε μια εξέλιξη που άφησε την Ουγγαρία μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να στέκεται εμπόδιο στην επίσημη σουηδική ένταξη. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ ‘Ορμπαν δήλωσε σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την στήριξή του για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Βίκτορ  ‘Ορμπαν κάλεσε χθες τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να άρουν τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Η Στοκχόλμη, όμως, αρνήθηκε την πρόσκληση, θεωρώντας ότι «δεν χρειάζονται διαπραγματεύσεις επ΄αυτού και ελπίζουμε η Ουγγαρίας να επικυρώσει σύντομα το θέμα».

«Τηλεφώνησα στον Στόλτενμπεργκ και επιβεβαίωσα εκ νέου ότι η ουγγρική κυβέρνηση στηρίζει τη σουηδική υποψηφιότητα», ανέφερε με ανάρτηση στο X ο Ούγγρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει να ζητά από το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσει την επικύρωση της σουηδικής ένταξης με την πρώτη ευκαιρία».

«Είχα μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βίκτορ ‘Ορμπαν», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. «Χαιρετίζω την σαφή υποστήριξη του Ούγγρου πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. Ανυπομονώ να επικυρωθεί αυτή μόλις το Κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του».

Η ουγγρική Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου. Εντούτοις το θέμα της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.

Χθες, η τουρκική Εθνοσυνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την προσχώρηση της Σουηδίας στη Συμμαχία, βάζοντας τέλος σε 20 μήνες διαβουλεύσεων και αναμονής που δοκίμασαν την υπομονή των Δυτικών συμμάχων της Άγκυρας.

Μετά το χθεσινό “ναι” της Τουρκίας, η Ουγγαρία παραμένει πλέον η μόνη χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που στέκεται εμπόδιο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Politico και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι