ΘΕΜΑ

Και πυρηνικό υποβρύχιο στη ναυτική δύναμη των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη ναυτική δύναμη των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή,

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έστειλε πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή. «Στις 5 Νοεμβρίου 2023, ένα υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ», δήλωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αργά την Κυριακή στο X.

Πρόκειται για μία ασυνήθιστη ανακοίνωση, σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ένα μήνυμα αποτροπής που απευθύνεται σαφώς στους περιφερειακούς αντιπάλους του Ισραήλ, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε με την ανακοίνωση φαίνεται να δείχνει το υποβρύχιο στη διώρυγα του Σουέζ βορειοανατολικά του Καΐρου.

Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αναφέρει το όνομα του υποβρυχίου. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει τέσσερα υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Οχάιο ή SSGN, τα οποία είναι πρώην υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων που έχουν μετατραπεί για να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ Tomahawk και όχι βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές.

Κάθε SSGN μπορεί να μεταφέρει 154 πυραύλους Tomahawk, 50% περισσότερους από ό, τι τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων των ΗΠΑ και σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερους από τα νεότερα υποβρύχια επίθεσης του Ναυτικού των ΗΠΑ. Κάθε Tomahawk μεταφέρει μια κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας 1.000 λιβρών.

Το μέγεθος της δύναμης πυρός των υποβρυχίων φάνηκε τον Μάρτιο του 2011, όταν το USS Florida εκτόξευσε σχεδόν 100 Tomahawk εναντίον στόχων στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Odyssey Dawn. Ήταν η πρώτη φορά που τα SSGN χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη. Ο στρατός σπάνια ανακοινώνει τις κινήσεις ή τις επιχειρήσεις του στόλου αυτού. Τα πυρηνοκίνητα σκάφη λειτουργούν με πλήρη μυστικότητα.

Το υποβρύχιο ενώνεται με μια σειρά άλλων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων και μιας ομάδας αμφίβιας ετοιμότητας.

Επικοινωνία Όστιν-Γκάλαντ

Χθες ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin μίλησε με τον ισραηλινό ομόλογό του, υπουργό Άμυνας Yoav Gallant. Εκτός από την έμφαση στην ανάγκη προστασίας των αμάχων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ο Όστιν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεσμεύονται να αποτρέψουν κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει τη σύγκρουση», μια αναφορά που ερμηνεύτηκε ως μήνυμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Νέες βολές Ραϊσί κατά ΗΠΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «ενθαρρύνουν το Ισραήλ να σκοτώνει και να διαπράττει απάνθρωπες ενέργειες» εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι στην Τεχεράνη ο Ραϊσί ζήτησε εκ νέου «άμεση εκεχειρία στη Γάζα». Πρόσθεσε επίσης ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Σουντάνι «πιστεύουμε ότι οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό, ότι πρέπει να κηρυχθεί αμέσως εκεχειρία και ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στον καταπιεσμένο και περήφανο λαό της Γάζας». Το Ιράν και το Ιράκ δεν αναγνωρίζουν το κράτος του Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση πρόσκειται στην Τεχεράνη, η οποία στηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς.

Η συνάντηση μεταξύ του Ραϊσί και του Σουντάνι, που δεν είχε ανακοινωθεί, έγινε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στη Βαγδάτη. Ο Μπλίνκεν εκτίμησε ότι «οι απειλές και οι επιθέσεις που προέρχονται από πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη Συρία «είναι εντελώς απαράδεκτες».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx