Και τέταρτο κρούσμα ιλαράς στα Χανιά

Και τέταρτο κρούσμα ιλαράς στα Χανιά

Στα τέσσερα έχουν φτάσει τα κρούσματα ιλαράς στην Κρήτη, με έναν ασθενή να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χανίων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CRETA TV ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, και οι τέσσερις ασθενείς είναι ενήλικες. Τα κρουσματα εντοπίζονται μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, χωρίς να υπάρχει περαιτέρω διασπορά.

«Όλα τα κρούσματα ανιχνεύθηκαν και απομονώθηκαν άμεσα, ενώ δεν υπάρχουν άλλα δείγματα υπό διερεύνηση», είπε ο κ. Σουρβίνος, που ήταν καθησυχαστικός σε  γενικές γραμμές.

Πάντως στις υγειονομικές Αρχές της χώρας έχει σημάνει συναγερμός, καθώς αυξάνονται όχι μόνο τα κρούσματα ιλαράς αλλά και τα περιστατικά λοίμωξης από στρεπτόκοκκο. Ο τελευταίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 άτομα, από τα οποία τα μισά ήταν μικρά παιδιά και τα μισά ενήλικες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντή Κοφτερίδη, που μίλησε στην ΚΡΗΤΗ TV, όποιος έχει περάσει ιλαρά (κυρίως ηλικιωμένοι που δεν υπήρχε στα παιδικά τους χρόνια ακόμη το εμβόλιο) έχουν ανοσία. Πάντως τα κρούσματα είναι περίπου πολλαπλάσια από τα περσινά, και αυτό εμπνέι κάποια ανησυχία, διότι με την ἑξάλειψη”της νόσου στην Ελλάδα, μειώθηκαν οι εμβολιασμοί, ενώ εν τω μεταξύ έχει αλλάξει η κατάσταση.

Προβληματίζουν οι κοινότητες που δεν είναι εμβολιατικά καλυμμένες, όπως μεγάλος αριθμός Ρομά και μεταναστών ή προσφύγων. Η ιλαρά έχει επαανεμφανιστεί όχι μόνον στηγν Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο κ. Σουρβίνος απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές (π.χ. καρδιοπάθεια ή και να είναι μοιραία) αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Σημειώνεται ότι τα πρώτα συμπτώματα της ιλαράς είναι υψηλός πυρετός, κόκκινα μάτια, βήχας, πόνος και γενική αδιαθεσία, καθώς και δερματικά εξανθήματα.

Ο Νίκος Βουδούρης, μέλος της Eλληνικής Παιδιατρικής Eταιρείας, κάλεσε τους γονείς να είναι σε εγρήγορση και να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους. «Ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα στις κλειστές κοινότητες, γιατί μεταδίδεται με το αναπνευστικό».

Για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων ιλαράς συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας και αποφασίσθηκε η ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.

Αποφασίσθηκε επίσης συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας. Επισης θα γίνουν ενημερώσεις σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς χρειάζεται και αυτός ο επαγγελματικός κλάδος εμβολιαστική κάλυψη. Επίσης, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.θα ενημερώνονται οι ταξιδιώτες να εμβολιάζονται προτού ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι