Και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας κατά του Μπελέρη

Στο έλεος του καθεστώτος Ράμα οι Έλληνες ομογενείς Ορφέας Μπέτσης

Νόμιμο χαρακτηρίζει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας το μέτρο της φυλάκισης σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη, ενώ υπογραμμίζει ότι ο καταδικασθείς δεν έχει δικαίωμα να ορκιστεί. Κατά πλειοψηφία έκρινε ότι η φυλάκιση δεν παραβίασε το δικαίωμα του Φρέντι Μπελέρη να εκλεγεί ούτε επιβάρυνε την θέση του, αλλά ήταν και ανάλογη του αδικήματος. Ούτε το τεκμήριο αθωότητας παραβιάσθηκε, αναφέρει η αλβανική δικαιοσύνη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε νόμιμες και σύμφωνα με το σύνταγμα όλες τις αποφάσεις του Ειδικού Εφετείου για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα, κατά του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος καταδικάστηκε για εξαγορά ψήφων.

Η απόφαση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας του κ. Μπελέρη έγινε νομίμως και κατ΄αναλογία προς το αδίκημα. Η καταδίκη σε φυλάκιση καθιστά αδύνατη την ορκωμοσία του ως εκλεγμένου δήμαρχου του δήμου Χιμάρας και η σύλληψη περιορίζει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.Το Δικαστήριο κατά πλειοψηφία, δεν διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος του αιτούντος να επιλεγεί από τους ψηφοφόρους.

»Όσον αφορά το επιχείρημα του αιτούντος ότι η προφυλάκιση ήταν υπέρμετρη για το αδίκημα, το Δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι ο περιορισμός της προσωπικής ελευθερίας θεσπίστηκε από τα τακτικά δικαστήρια για νομικό σκοπό, και ήταν απαραίτητη για να μη θιγεί η ποινική διαδικασία και δεν ήταν δυσανάλογη για τα δεδομένα της υπόθεσης.

»Όσον αφορά την παραβίασης της αρχής του τεκμηρίου αθωότητας, δεν διαπιστώθηκε καμία παραβίαση με την φυλάκισή του, διότι αυτή δεν επιβάρυνε την  θέση του κατηγορουμένου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι