Καίνε τα σπίτια τους οι Αρμένιοι καθώς προελαύνουν οι Αζέροι

Έκαψαν το ΙΧ της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου

Μετά τη συνθηκολόγηση των Αρμενιων, το Αζερμπαϊτζάν βγαίνει κερδισμένο εδαφικά κατά 20% και ανακτά τον έλεγχο σημαντικών περιοχών γύρω από τον αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη, συγκεκριμένες περιοχές θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Οι Αρμένιοι που ζούσαν εκεί καίνε σπίτια και αγροικίες προτού φύγουν για την πρωτεύουσά τους Στεπανακέρτ ή για άλλα εδάφη τους που δεν συμφωνήθηκε να περάσουν σε αζερικές δυνάμεις.

Πρόκειται για μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μικρές πόλεις που έμειναν στην κατοχή του αρμενικού πληθυσμού της περιοχής μετά την λήξη του 4ετούς πρώτου πολέμου μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Με την προέλαση των Αζέρων τώρα, πολλά από αυτά κατακτήθηκαν και άλλα συμφωνήθηκε να παραδοθούν προκειμένου να πάψουν οι εχθροπραξίες. Οι Αζέροι λένε ότι θα ζητήσουν αποζημιώσεις από την Αρμενία επειδή οι Αρμένιοι προτού εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, έκαψαν νοσοκομεία.

Ζητούν παραίτηση Πασινιάν

Στην Αρμενία εν τω μεταξύ γίνονται διαδηλώσεις και πολλοί ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν που δέχτηκε την “επαίσχυντη συνθηκολόγηση”. Ο αρχηγός των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε σε συνέντευξή του προ διημέρου ότι “φταίνε όλοι οι Αρμένιοι για αυτό που έγινε” και κατήγγειλε ότι οι εθελοντές που είχαν πάει από την Αρμενία να συνδράμουν, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αναγκαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι ένα τμήμα του θύλακα θα τεθεί υπό τον έλεγχο των αζερικών δυνάμεων ασφαλείας. Παράλληλα, προβλέπει την ασφαλή μετακίνηση των αρμενικών πληθυσμών των συγκεκριμένων περιοχών προς τα υπόλοιπα τμήματα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα οποία παραμένουν εκτός της κυριότητας των Αζέρων.

“Δεν θα αφήσω τίποτα στους Τούρκους”

Πολλοί Αρμένιοι αποφάσισαν, προτού φύγουν και παραδώσουν τα σπίτια τους, να βάλουν φωτιά και να τα κάψουν. «Είναι το σπίτι μου, δεν μπορώ να το αφήσω στους Τούρκους» -όπως συχνά χαρακτηρίζονται οι Αζέροι από τους Αρμένιους- εξήγησε ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού που είχε ήδη παραδοθεί στις φλόγες με όλα του τα υπάρχοντα.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος πετούσε εύφλεκτα υλικά και προσανάμματα σε μια προσπάθεια να βάλει φωτιά στο πάτωμα του σαλονιού του, για να μη μείνει τίποτα στους Αζέρους. «Όλος ο κόσμος θα πυρπολήσει σήμερα το σπίτι του. Μας έχουν δώσει προθεσμία ως τα μεσάνυχτα για να φύγουμε. Μεταφέραμε και τον τάφο των γονιών μας, οι Αζέροι θα θελήσουν να τους βεβηλώσουν, είναι αβάσταχτο» συνέχισε ο ίδιος σε δραματικό τόνο, μιλώντας σε απεσταλμένο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Η συνθηκολόγηση

Η ειρηνευτική συμφωνία, που υπεγράφη μεταξύ του Ερεβάν και του Μπακού, υπό την αιγίδα της Μόσχας, έδωσε τέλος στις σφοδρές συγκρούσεις, διάρκειας σχεδόν επτά εβδομάδων, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων άμαχοι. Στον προηγούμενο πόλεμο είχαν χαθεί 30.000 ζωές.

Η κατάπαυση του πυρός υπεγράφη, προκειμένου η Αρμενία να αποφύγει μια οδυνηρή πολεμική ήττα, η οποία ενδεχομένως θα της στοίχιζε το σύνολο των εδαφών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας του θύλακα, της Στεπανακέρτ.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο, ανάμεσα στις δύο πρώην σοβιετικές χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (όπως λένε οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ), η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, υποστηριζόμενο από την Αρμενία –δεν έχει αναγνωριστεί από καμία άλλη χώρα.

Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη σοβαρή κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας. Ομως ο πληθυσμός της ήταν ανέκαθεν σε ποσοστό 95% αρμενικός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι