«Καλύπτουμε και τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη», λέει η Pfizer

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για το εμβόλιο της Pfizer, σύμφωνα με τη ίδια την εταιρεία, που ανακοινωσε ότι το σκεύασμά της δημιουργεί άμυνες και για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία θεωρείται πιο επικίνδυνη και ιδιαίτερα μεταδοτική.

«Τα επικαιροποιημένα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο mRNA απέτρεψε το 100% των συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των εθελοντών στη Νότιο Αφρική, όπου κυριαρχεί το στέλεχος B1351», διευκρινίζει όμως ότι αυτό το 100% προκύπτει από μικρό δείγμα της μελέτης στη χώρα και αφορά σε 800 άτομα.

Από το σύνολο των δεδομένων στις χώρες όπου δοκιμάστηκε το εμβόλιο, προκύπτει αποτελεσματικότητα 91% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19, ποσοστό μικρότερο από το 95% που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά, από την πλευρά του δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα, για αποτελεσματικότητα αλλά και ασφάλεια, τα οποία καλύπτουν πάνω από 12.000 άτομα που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου πριν από τουλάχιστον ένα εξάμηνο, ανοίγουν το δρόμο για την πλήρη αδειοδότηση του σκευάσματος στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το Reuters, το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου όπως αυτή ορίζεται από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αλλά 93% στην πρόληψη σοβαρής νόσου σύμφωνα με τον ορισμό της FDA που ορίζει πιο αυστηρά την σοβαρή νόσο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι