Κάνει τον “ευρωπαίο” ο Ερντογάν με τα βακούφια

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Αναδιάρθρωση του κανονισμού για τα μειονοτικά βακούφια (ευαγή ιδρύματα) προκειμένου να προχωρήσουν έπειτα από 8 χρόνια σε εκλογή των διοικητικών τους συμβουλίων ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παρουσίαση σήμερα «μεταρρυθμίσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η διενέργεια εκλογών στα μειονοτικά ιδρύματα της Τουρκίας, είναι ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινότητας μετά το 2013 που καταργήθηκαν αυθαίρετα οι εκλογικοί κανονισμοί. Ομως οι αλλαγές που προωθούνται είναι ανώδυνες για την Τουρκία και περιορισμένες (π.χ. θα έχουν δικές τους αργίες οι μαθητές και οι υπάλληλοι που είναι Χριστιανοί ή Εβραίοι).

«Ανασυντάσσουμε τον κανονισμό για τα βακούφια σχετικά με την σύσταση και την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των ιδρυμάτων των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων», είπε συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος. «Όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, ανεξαρτήτως γλώσσας, θρησκείας, φυλής, χρώματος, φύλου και πολιτικών πεποιθήσεων. Ενεργούμε με μια ανθρωποκεντρική αντίληψη που τους θεωρεί όλους ίσους. Διασφαλίζουμε ότι όλοι θα έχουν άδεια στις θρησκευτικές τους εορτές, υπάλληλοι και μαθητές δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», ανέφερε, διακηρύσσοντας ότι «τo νέο σύνταγμα είναι ένα νέο, αστικό σύνταγμα και θα είναι το Σύνταγμα όλων».

Πρόκειται για μικρές επουσιώδεις αλλαγές που έταξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην πρόσφατη περιοδεία του στην Ευρώπη, όπου σε πολλές συναντήσεις του πήρε το μήνυμα “κάντε κάτι για τα ανθρώπινα δικαιώματα” και είπε στους Ευρωπαίους ότι “θα αποκτήσουμε σύντομα πολύ προοδευτική νομοθεσία στον τομέα αυτό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι