Κάπα Research : Το 72% θα κάνει εμβόλιο – Η κυβέρνηση “τρώει” από το μαξιλάρι του Μαΐου

Κάπα Research : Το 72% θα κάνει εμβόλιο – Η κυβέρνηση “τρώει” από το μαξιλάρι του Μαΐου

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Κάπα Research για το ethnos.gr το 72% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί είτε “τρέχοντας” είτε αφού δει πώς πάνε οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, και ένα 25% είναι εντελώς ή κάπως αρνητικό. Το 3% από τους 1.054 ερωτηθέντες δεν απάντησε.

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/2020-11/6.JPG

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η παρατεταμένη αποδοχή της κυβέρνησης, που οι αναλυτές της δημοσκοπικής εταιρείας κρίνουν πρωτοφανές στα ιστορικά. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αποδοχή προς την κυβέρνηση δεν μειώνεται σημαντικά (ή όσο λογικά θα αναμενόταν με την “φθορά της εξουσίας”) αφ΄ενός γιατί τα πήγε καλά την Άνοιξη οπότε έχει ένα “μαξιλάρι” εμπιστοσύνης από το οποίο και “τρώει”, αφ΄ετέρου γιατί ο κόσμος είναι εστιασμένος στην πανδημία και δεν εστιάζεται στα οικονομικά θέματα.

«Παραμένει αδιευκρίνιστο εάν το δεύτερο και υψηλότερης πίεσης κύμα της πανδημίας προκαλεί τη μερική φθορά της κυβέρνησης ή αν το γεγονός ότι η ατζέντα απομακρύνεται από τα θέματα της οικονομίας την ευνοεί και της χορηγεί ένα προβάδισμα πρωτοφανούς διάρκειας και εύρους (χωρίς προηγούμενο στα 30 χρόνια που η Κάπα Research διενεργεί έρευνες εκλογικής συμπεριφοράς). Πιθανότατα επενεργούν και τα δύο», γράφει ο αναλυτής της εταιρείας Αλέξης Ρουτζούνης, υπεύθυνος πολιτικών ερευνών της Kάπα Research. Μπορείτε να διαβάσετε λεπτομερώς την έρευνα, εδώ.

Με ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερα;

Στο ερώτημα αν με ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερη η αντιμετώπιση της πανδημίας, το 44% απαντά “όχι” και “μάλλον όχι”, ενώ το  30% “ναι” και “μάλλον ναι”, το δε 22% απαντά “θα ήταν περίπου η ίδια”.

Οπωσδήποτε κάποια  πράγματα μέσα στο Νοέμβρη άλλαξαν όχι μόνον σε σύγκριση με το Μάιο, αλλά ακόμα και σε σύγκριση με το Σεπτέμβρη. Για παράδειγμα ακόμα και ο Σωτήρης Τσιόδρας που ήταν ταμπού, έχει αρνητική κριτική από  το 38%, και ο Νίκος Χαρδαλιάς ακόμα πιο αρνητική -από το 53%.  Ο Τσιόδρας έχει αποδοχή από το 60% και ο Χαρδαλιάς από το 46%.

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/images/2020/11/a1.jpg

Η δημοσκόπηση έγινε σε συνεργασία με το τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ στο διάστημα 17-19 Νοεμβρίου σε 13 περιφέρειες της χώρας. Στην έρευνα οι πολίτες απαντούν για την πορεία της χώρας, εκφράζουν τα κυρίαρχα συναισθήματα που τους διακατέχουν στην καραντίνα, ενώ κρίνουν την κυβέρνηση, αλλά και τα πρόσωπα – κλειδιά της πανδημίας

Αναγκαίο το lockdown

Η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αποδέχεται το δεύτερο lockdown –7 στους 10 το θεωρούν επιβεβλημένη κίνηση– με την ίδια ανησυχία (76% – με άνοδο 18 μονάδων από τον Σεπτέμβριο) που βίωσε και εκείνο του Μαρτίου-Απριλίου, αλλά με λιγότερες αντοχές, πιο έντονο εκνευρισμό και περισσότερο στρες, σύμφωνα με την έρευνα της Kapa Research.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας – σαφώς πιο «απτό» και θανατηφόρο από το πρώτο – ορίζει εκ νέου τον τρόπο που οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την κρίση συνολικά: είναι, πλέον, μια κρίση πρωτίστως υγειονομική και λιγότερο κρίση οικονομική, ενώ, ταυτόχρονα, η υγειονομική της πλευρά ξεπερνά κατά πολύ την οικονομική στην ιεράρχηση που κάνουν οι ερωτώμενοι όσον αφορά στα θέματα που τους ανησυχούν», γράφει ο αναλυτής της εταιρείας.

Οι θάνατοι έχουν τρομάξει τον κόσμο και όσον αφορά στα μέτρα, τα τηρούν όλοι πιο σχολαστικά (88%,  με αύξηση 16 μονάδων από τον Σεπτέμβριο) και έχουν μειωθεί οι αρνητές του εμβολίου κατά 10%.

Ποιος φταίει;

Στο “τις πταίει” πάντως για το δεύτερο κύμα η ατομική ευθύνη δεν έχει τα πρωτεία. Ο κόσμος απαντά ότι φταίει κατά κύριο λόγο η μη σωστή προετοιμασία της κυβέρνησης (55%) και  λιγότερο η ανυπακοή των πολιτών (37%). Πιστεύουν ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στου δεύτερου κύματος οφείλονται στο συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς (93%), στις ελλείψεις του συστήματος υγείας (77%) και στο άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι (72%).

8.JPG

Αυτά που απασχολούν κατά σειρά τον κόσμο είναι :

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/2020-11/3.JPG

Θα κολλήσω;

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/2020-11/4.JPG

Η πολιτική διαχείριση

Στο ίδιο το μέτωπο της διαχείρισης της πανδημίας, παρά την ένταση του δεύτερου κύματος και τις ευθύνες που η κοινωνία τής επιρρίπτει, η κυβέρνηση διατηρεί τη θετική αξιολόγηση στα επίπεδα του 48%, σημειώνοντας στατιστικά μη σημαντική κάμψη 2 ποσοστιαίων μονάδων από τον Σεπτέμβριο.

Σε πολιτικό επίπεδο, τα παραπάνω φαίνεται να μην αλλάζουν ουσιαστικά το σκηνικό: παρά το μερικό ξεφούσκωμα από τα υψηλά του Απριλίου, η Νέα Δημοκρατία αντέχει στην πίεση του δεύτερου κύματος διατηρώντας ευρύ προβάδισμα της τάξεως των 14 μονάδων στην πρόθεση ψήφου (ΝΔ: 37,4% – ΣΥΡΙΖΑ: 23,4%), ευρύτερο προβάδισμα στην παράσταση νίκης (ΝΔ:65% – ΣΥΡΙΖΑ:20%), ενώ η υπεροχή του πρωθυπουργού επιβεβαιώνεται και στον δείκτη καταλληλότερου πρωθυπουργού (Κυριάκος Μητσοτάκης: 43% – Αλέξης Τσίπρας: 25%).

«Το βέβαιο είναι ότι η επιτυχής διαχείριση του πρώτου κύματος δημιούργησε αξιοσημείωτο πολιτικό κεφάλαιο για την κυβέρνηση. Σήμερα, είναι αυτό το επιπλέον πολιτικό κεφάλαιο που ξοδεύεται στη διαχείριση του δεύτερου κύματος/lockdown, χωρίς συνέπειες στην κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό το πολιτικό «μαξιλάρι» κουμπώνει με το οικονομικό «μαξιλάρι» των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και προσφέρει στον πρωθυπουργό πολιτική νηνεμία και ευχέρεια κινήσεων στις δύσκολες μέρες που έρχονται», αναφέρει η ανάλυση της εταιρείας.

Τι αισθάνεται ο κόσμος

https://www.ethnos.gr/sites/default/files/2020-11/2.JPG

Το 25%  έχει κάνει τεστ!

emvolio7

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx