Καπετάνιος θαλαμηγού: Ιδέα δεν έχω ποιος έβαλε τη φωτιά, εγώ ειδοποίησα την Πυροσβεστική

Η εικόνα από την φωτιά στην Κερατέα – Συλλήψεις 13 ναυτικών θαλαμηγού για την πυρκαγιά στην Ύδρα

“Μιλάμε για τρέλα και τρομερό μπλέξιμο” λέει ο καπετάνιος της θαλαμηγού “Περσεφόνη” ο οποίος συνελήφθη σχεδόν με όλο το πλήρωμα του γιωτ με την κατηγορία ότι από αυτό εκτοξεύονταν πυροτεχνήματα που προκάλεσαν  πυρκαγιά στην Ύδρα.

«Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήμουν στην καμπίνα. Πήρα τηλέφωνο αμέσως όλες τις αρμόδιες αρχές, ανέφερα το συμβάν, ωστόσο δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με το ποιος το προκάλεσε, δεν έχω εμπλακεί σε τίποτα, κανείς μας δεν έκανε τίποτα», είπε ο καπετάνιος στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργο Βάλλη, που μίλησε στον ΑΝΤ1.

Ο καπετάνιος απολογείται κι εκείνος μαζί με τους άλλους 12 κατηγορούμενος μεθαύριο, Τετάρτη, στον ανακριτή, ενώ ουσιαστικά οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς τώρα εκφράζονται και υπόνοιες ότι ίσως τα πυροτεχνήματα που έπληξαν την Ύδρα προέρχονταν από τη στεριά και όχι από τη θαλαμηγό.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, ο πλοίαρχος άλλου σκάφους υπέδειξε την συγκεκριμένη θαλαμηγό για ρίψη πυροτεχνημάτων, ενώ άλλες πληροφορίες (όλες ανεπιβεβαίωτες) αναφέρουν ότι ο πλοίαρχος δεν υπέδειξε κανένα πλωτό μέσο ως υπαίτιο ρίψης πυροτεχνημάτων και απλώς κατέθεσε ότι είδε την θαλαμηγό στην περιοχή -κάτι όμως που είναι γνωστό και από τα τα στίγματα όλων των πλεούμενων ούτως ή άλλως.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ) Γιώργος Βάλλης είπε επ΄αυτού ότι όλοι μιλούν για κατάθεση πλοίαρχου που “καίει” τη θαλαμηγό, αλλά απ΄όσο γνωρίζει ο συγκεκριμένος πλοίαρχος είπε απλά ότι είδε μια λάμψη και άκουσε έναν κρότο και ότι μόνον από αυτό στοχοποιήθηκε η θαλαμηγός.

Παράλληλα καμία αρμόδια αρχή δεν δίνει ουσιαστικές πληροφορίες για τους 17 υπηκόους Καζακστάν που είχαν καταβάλει 250.000 ευρώ για να νοικιάσουν τη θαλαμηγό για μια εβδομάδα και οι οποίοι επέβαιναν στο γιοτ όταν ξέσπασε η φωτιά στην Ύδρα. Ουδείς ενημερώνει αν έφυγαν “σκαστά” την ώρα που γινόταν προανάκριση ή αν θεωρήθηκε ότι δεν μετείχαν στη ρίψη πυροτεχνημάτων αν και εφ΄όσον αυτά όντως είχαν εκτοξευθεί από τη θαλαμηγό.

Ομως ούτε και ο ο ιδιοκτήτης της θαλαμηγού έχει κάνει δηλώσεις, παρότι το σκάφος του φέρεται να κατασχέθηκε με εισαγγελική παραγγελία. Εν γένει η ροή της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε αυτό το θέμα είναι “πλήρης” κενών.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Θαλαμηγών (HYCA) εκφράζει τη συμπαράστασή της στα 13 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν για τη μεγάλη φωτιά στην Ύδρα, μετά από ρίψη βεγγαλικών. Η ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει στην ουσία σύγκρουση Λιμενικού και Πυροσβεστικής καθώς αναφέρει τα εξής:

«Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού προς την ελληνική Δικαιοσύνη, επισημαίνουμε ότι είναι πρωτοφανές στα ελληνικά χρονικά να συλλαμβάνονται και να κρατούνται όλα τα μέλη του πληρώματος ενός σκάφους για ένα περιστατικό, που φέρεται να έλαβε χώρα υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες και ενώ βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες Αρχές, με το Λιμενικό Σώμα να αποφαίνεται, κατόπιν αυτοψίας στο σκάφος, ότι δεν υφίσταται η παραμικρή ένδειξη εκτόξευσης βεγγαλικών από το σκάφος.

»Μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι οι συνάδελφοί μας αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής από μερίδα των ΜΜΕ με προκλητική προκατάληψη, λόγω της βιοποριστικής απασχόλησης τους σε ένα σκάφος σημαντικής αξίας. Το γεγονός ότι τα μέλη του πληρώματος, εργαζόμενοι συνήθως εποχιακά, με ήθος, ευσυνειδησία και επαγγελματισμό, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας και αναδεικνύοντας το εγχώριο τουριστικό προϊόν, συμβάλλοντας στην προβολή της Χώρας μας και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, δεν χορηγεί σε κανέναν το δικαίωμα να τους αντιμετωπίζει με ταξικότητα, αλλά και τοξικότητα.

»Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα μέλη μας και στις οικογένειές τους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και καλούμε την κοινή γνώμη να μην προβεί σε πρόωρες κρίσεις, αλλά να περιμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον της Δικαιοσύνης, την οποία και εμπιστευόμαστε απόλυτα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι