Καταδικάζει η Γαλλία την κίνηση για εποικισμό της Γάζας και για εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Καταδικάζει η Γαλλία την κίνηση για εποικισμό της Γάζας και για εκτοπισμό των Παλαιστινίων

«Δεν θα αποφασίσει η ισραηλινή κυβέρνηση το πού θα ζουν οι Παλαιστίνιοι», αναφέρει ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που καταδικάζει τη συγκέντρωση που έγινε στην Ιερουσαλήμ με συμμετοχή δέκα υπουργών, με σύνθημα τον εποικισμό της Γάζας από Ισραηλινούς και τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

Ο σκληροπυρηνικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, και άλλοι εννέα υπουργοί, παρότρυναν τους Εβραίους εποίκους που ζούσαν παλαιότερα στη Γάζα, να επιστρέψουν εκεί και τον Νετανιάχου να φροντίσει για την επανεγκατάτασή τους, «καθώς η “αποκατάσταση” των οικισμών των Ισραηλινών, είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλισθεί η χώρα». Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε άμεσα, δηλώνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με εκτοπισμό των Παλαιστινίων.

“Η Γαλλία καταδικάζει αυτή τη συγκέντρωση και αναμένει από τις ισραηλινές αρχές τη σαφή καταγγελία αυτών των θέσεων. Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της θα βρίσκεται σε ένα ενιαίο παλαιστινιακό κράτος που θα ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ. Οι  Παλαιστίνιοι θα αποφασίσουν το πού θα ζουν και όχι η η κυβέρνηση του Ισραήλ”, προσθέτει η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει υποστηρίξει ποτέ μέχρι τώρα μια ενίσχυση της εποικιστικής δραστηριότητας στη Γάζα, δηλώνοντας ότι το σχέδιο αυτό “δεν είναι ρεαλιστικός στόχος”.

Η Λωρίδα της Γάζας, η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ κατελήφθησαν από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967. Περίπου 400.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δίπλα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ, ωστόσο, απέσυρε τους πολίτες του από 21 οικισμούς που είχαν χτίσει στη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Στο έδαφος αυτό ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων ζει πλέον σε καταυλισμούς και στην ουσία έχει ήδη εκτοπιστεί, από τότε που άρχισαν οι μάχες τον Οκτώβριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι