Καταδικάζουν την “επίθεση με βομβητές” Μπορέλ, Ρωσία και Ιράν

Ζοζέπ Μπορέλ: Στη Μέση Ανατολή η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη

O ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις επιθέσεις με εκρήξεις βομβητών στο Λίβανο, τονίζοντας ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σταθερότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην περιοχή. Παράλληλα, έκανε λόγο για «ανησυχητική κατάσταση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποτρέψουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, ο οποίος θα είχε βαριές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή και όχι μόνο», σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Ο ύπατος εκπρόσωπος είχε επίσης επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εκρήξεις βομβητών οι οποίοι χρησιμοποιούνταν από το ισλαμιστικό φιλοϊρανικό κίνημα Χεζμπολάχ. «Ακόμα κι αν οι επιθέσεις φαίνεται να είχαν στόχο, είχαν σοβαρές παράπλευρες απώλειες μεταξύ αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών μεταξύ των θυμάτων», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο αριθμός των νεκρών από τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο αυξήθηκε σε 12, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ. Η Χεζμπολάχ και η λιβανική κυβέρνηση έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών, οπως και το Ιράν.

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι «η χθεσινή επίθεση με τις εκρήξεις βομβητών που χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ ανά τον Λίβανο κινδυνεύει να πυροδοτήσει ευρύτερη περιφεριακή σύρραξη» και ζήτησε να ταυτοποιηθούν οι δράστες. «Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού θα πρέπει να διακριβωθούν και εκείνοι που ευθύνονται να ταυτοποιηθούν», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του φίλου Λιβάνου και των πολιτών του, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του», ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. «Θεωρούμε αυτό που συνέβη νέα πράξη υβριδικού πολέμου εναντίον του Λιβάνου», συνέχισε η ίδια, διαβεβαιώνοντας ότι «οι δράστες αυτής της επίθεσης επιδίωκαν, όπως φαίνεται, σκόπιμα να υποδαυλίσουν μια μεγάλης κλίμακας ένοπλη αντιπαράθεση για να να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή ο πόλεμος στη Γάζα».

Ανώτερη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου και μια ακόμη πηγή είπαν στο Reuters ότι «οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η Mossad, “φύτεψε” εκρηκτικά μέσα σε 5.000 βομβητές που είχε εισαγάγει η Χεζμπολάχ μήνες πριν από τις χθεσινές εκρήξεις».

Το Ιράν κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για “μαζική δολοφονία”, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. «Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια και μαζική δολοφονία που διέπραξε το σιωνιστικό καθεστώς με στόχο Λιβανέζους πολίτες”, αναφέρεται στο κείμενο. Από τις εκρήξεις τραυματισθηκε και ο πρέσβυς του Ιράν στη Βηρυτό, Μοζταμπά Αμανί. Τραυματίσθηκε στο χέρι και στο πρόσωπο. Η συσκευή που εξερράγη φέρεται να ανήκε σε έναν από τους σωματοφύλακές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx