Κατάφερε να τρυπώσει τελικά η Τουρκία στο Καραμπάχ: μαζί με τη Ρωσία “ειρηνευτική” δύναμη

Κατάφερε να τρυπώσει τελικά η Τουρκία στο Καραμπάχ: μαζί με τη Ρωσία “ειρηνευτική” δύναμη

«Η Τουρκία μαζί με την Ρωσία θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από ένα κοινό παρατηρητήριο», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν «κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στον Καύκασο και τη Συρία».

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι το κέντρο παρατήρησης θα δημιουργηθεί «στα απελευθερωμένα εδάφη από την κατοχή της Αρμενίας και θα ορισθεί από το Αζερμπαϊτζάν». Επίσης χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ «σωστό βήμα προς την κατεύθυνση την μόνιμης διευθέτησης της κατάστασης, και η κατάσταση στο Καραμπάχ έδειξε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας στη διευθέτηση περιφερειακών διενέξεων».

Το Κρεμλίνο “τα μασάει”

Το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, που έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας οι οποίες δημιουργούν μια καλή βάση για την μετάβαση σε μια διαρκή και καθολική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το ρωσό – τουρκικό κέντρο ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν σχετίζεται με τις ειρηνευτικές προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο.

Έτερον εκάτερον, υποστηρίζει η Ζαχάροβα

«Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν γίνεται λόγος για ειρηνευτικές προσπάθειες, οι οποίες περιγράφονται στην συμφωνία, αλλά για μια εντελώς άλλη αποστολή, για άλλο μέρος κοινών προσπαθειών, και αυτό πρέπει να το ξεχωρίζουμε, είναι διαφορετικά πράγματα» δήλωσε η Ζαχάροβα, χωρίς να παραδέχεται την σοβαρή ρωσική υποχώρηση. Πρόσφατα η Τουρκία είχε ζητήσει να μπει στο τραπέζι των συνομιλιών και η Ρωσία το είχε απορρίψει. Ομως τώρα με το “κέντρο παρατήρησης” την αποδέχτηκε ως παρατηρητή και μέτοχο.

Η Ρωσία επίσης δηλώνει ότι το κέντρο δημιουργείται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν και όχι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,  και εικάζεται  ότι αυτό θα βρίσκεται στα εδάφη που κατείχαν οι Αρμένιοι γύρω από το θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ -περίμετρος που τώρα κατακτήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx