Καταγγελία της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ – MERCOSUR

Καταγγελία της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ – MERCOSUR

“Στις 2 Ιουλίου 2019 υπογράφτηκε μια ακόμη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν στην ομάδα MERCOSUR (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη). Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ Commission, το νέο εμπορικό πλαίσιο θα εδραιώσει μια στρατηγική πολιτική και οικονομική εταιρική σχέση και θα δημιουργήσει και για τις δύο πλευρές σημαντικές ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και διασφάλιση των συμφερόντων των καταναλωτών της ΕΕ και των ευαίσθητων οικονομικών της τομέων”.

Αυτά αναφέρει η stop-ttip-ceta-greece και συνεχίζει: “Ήδη οι χώρες MERCOSUR έχουν εμπορικές συναλλαγές. Το καινούργιο βρίσκεται στην κατάργηση των δασμών μεταξύ των δύο ομάδων χωρών. Οι ανακοινώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφέρουν τα θετικά – κατά την άποψή τους – της συμφωνίας για την ΕΕ. Αναφέρουν, επίσης, ότι θα υπάρξουν, ως απόρροια της συμφωνίας και θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και τους καταναλωτές, χωρίς βέβαια να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία γι’ αυτό, απλά έτσι ως ευχή. Πρέπει να είναι σαφές, ότι η συμφωνία είναι προς όφελος των βορείων χωρών της ΕΕ και μάλιστα αναφορικά με τον κλάδο του βοδινού κρέατος.

“Η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, σε όλες τις μέχρι τώρα γνωστές συμφωνίες περιλαμβάνει έκπτωση των αρχών της προφύλαξης (υγειονομικά μέτρα) και της προστασίας του περιβάλλοντος και συνοδεύεται από τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την εξάλειψη αυτών των «εμποδίων». Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ακόμη και στις επίσημες ανακοινώσεις, υπάρχουν γενικές αναφορές στα υγειονομικά μέτρα, ενώ είναι γνωστό, ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής χρησιμοποιούν αυξητικές ορμόνες για την επιτάχυνση της παραγωγικής διαδικασίας των ζώων κι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό.

“Υπάρχουν, επίσης, γενικές αναφορές για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος και για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής των Αγρο-συνεταιριστικών οργανώσεων της ΕΕ, COPA – COGECA, εκφράζει «εκ μέρους των 22 εκατομμυρίων αγροτών την έντονη αντίδρασή του στη συμφωνία, όταν μάλιστα δεν έχει κλείσει η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ», ενώ είχε εκφραστεί θετικά για τη CETA.Οι οργανώσεις των Ευρωπαίων αγροτών και συνεταιρισμών ξεκινούν εκστρατεία ενημέρωσης για τις αρνητικές επιπτώσεις της επικείμενης συμφωνίας στην ευρωπαϊκή γεωργία.

“Η συμφωνία ΕΕ-MERCOSUR προκαλεί ανησυχίες και αντιδράσεις από μέρους Ευρωπαίων αγροτών, που φοβούνται μια πλημμύρα Νοτιοαμερικανικών προϊόντων – κυρίως βοδινού κρέατος – μετά την άρση πολλών δασμών. Την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας και του Βελγίου είχαν εκφράσει στην Commission τη «βαθιά ανησυχία» τους για τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας στη γεωργία τους.

“Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει, ότι η φέτα και άλλα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ προστατεύονται πλήρως με τη συμφωνία Ε.Ε. και MERCOSUR. Επιφυλασσόμαστε για μια αναλυτικότερη αξιολόγηση της Συμφωνίας”, καταλήγει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx