Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για πολυβολισμό των αποδήμων με email και παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τη ΝΔ

Καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για πολυβολισμό των αποδήμων με email και παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τη ΝΔ

Δύο κόμματα καταγγέλλουν τη σωρεία προεκλογικών μηνυμάτων που στάλθηκε στα προσωπικά email αποδήμων, οι οποίοι δεν τα είχαν δώσει στη ΝΔ και αναφέρουν ότι διέρρευσαν από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Όθων Ηλιόπουλος, τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού στο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: ​ «Η ΝΔ παραβιάζει πάλι το θεσμό των προσωπικών δεδομένων. Η εμπειρία των τηλεφωνικών υποκλοπών και των συνακροάσεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη επεκτείνεται πλέον και στην υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων.

»Χιλιάδες Έλληνες πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό είδαν σήμερα στην προσωπική ηλεκτρονική τους θυρίδα μήνυμα της ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου που διαφήμιζε την υποψηφιότητά της εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών. Για ακόμα μια φορά στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας καταπατά ανερυθρίαστα νόμους και διατάξεις της ελληνικής πολιτείας όπως αυτή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Το μήνυμα της ευρωβουλευτού έφτασε λίγα λεπτά ΠΡΙΝ ή ΜΕΤΑ από ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου Εξωτερικών.

»Σύμφωνα με πλήθος καταγγελιών ουδέποτε ζήτησε το γραφείο της κας Ασημακοπούλου από τους αποδέκτες του εν λόγω μηνύματος συναίνεση για χρήση του email τους. Πέραν όμως της καταφανούς αυτής παρανομίας αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ένδειξη ότι πηγή της διαρροής είναι το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών με βαριά ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του.

»Αναρωτιέται εύλογα ο πολίτης, όταν το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα που συνέλεξε από τους εκλογείς και τα εμπορεύεται ως προϊόν σε «φίλους», πως είναι δυνατόν να περιφρουρήσει το αδιάβλητο της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ήδη κινείται με πρωτοβουλία μας η διαδικασία μέσω της δικαιοσύνης για την απόδοση αξιόποινων πράξεων και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών εντός και εκτός Επικράτειας.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σε αντίθεση με τη ΝΔ που αντιμετωπίζει τον απόδημο ελληνισμό με όρους πελατειακής σχέσης τιμά, ακούει και διεκδικεί για τους Έλληνες που διαμένουν εκτός Επικράτειας. Για το λόγο αυτό πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε, στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει το αίτημα για πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων με τη θέσπιση διακριτής εκλογικής περιφέρειας εξωτερικού και την απευθείας εκλογή αντιπροσώπων.»

Το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Τις καταγγελίες και τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, για τους κινδύνους που απορρέουν από τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου, επιβεβαιώνει η απαράδεκτη διαρροή των προσωπικών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Ελλήνων του εξωτερικού που είτε είχαν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για τις προηγούμενες εκλογές, είτε γράφτηκαν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που άνοιξε πριν από λίγες μέρες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Επιτροπή Οργανώσεων του εξωτερικού του ΚΚΕ και προσθέτει στη συνέχεια:

«Η διαρροή των προσωπικών τους δεδομένων επιβεβαιώνεται από το μήνυμα που έκπληκτοι είδαν σήμερα ότι έχουν λάβει από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ‘Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν με οποιονδήποτε τρόπο δώσει στην ίδια ή συνεργάτες της τα στοιχεία επικοινωνίας τους.

»Η όλη υπόθεση αποδεικνύει στην πράξη ότι ο πολυδιαφημισμένος Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ όχι μόνο δεν παρέχει καμία προστασία προσωπικών δεδομένων αντίθετα, μάλιστα, νομιμοποίησε την πλατιά και απρόσκοπτη συλλογή, διαβίβαση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των λαών σε όλη την ΕΕ, από τα μονοπώλια, τα κράτη και την ίδια την ΕΕ, για εμπορικούς, πολιτικούς και άλλους σκοπούς.

»Είναι τουλάχιστον προκλητικό ότι στο μήνυμα γίνεται λόγος για “ιστορική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη”, χάρη στην οποία οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου.

»Το ΚΚΕ είχε επισημάνει έγκαιρα ότι η θέσπιση της επιστολικής ψήφου συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους νόθευσης και χειραγώγησης της λαϊκής ψήφου, μέσα από μια διαδικασία που μόνο αδιάβλητη δεν είναι, ενώ ανοίγει το δρόμο για πολύμορφες πιέσεις. Αυτά ακριβώς επιβεβαιώνονται σήμερα!

»Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που -προφανώς- μέσω μηχανισμών του κράτους διέρρευσε τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων που έλαβαν το συγκεκριμένο email. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των υπολοίπων αστικών κομμάτων που αρχικά συνέπραξαν με τη ΝΔ για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, παρά τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και την πλούσια σχετική διεθνή πείρα» αναφέρει, ακόμα, η ανακοίνωση και υπογραμμίζει καταλήγοντας:

»Το ΚΚΕ ζητά να διερευνηθούν άμεσα οι συνθήκες διαρροής των προσωπικών δεδομένων και να αποδοθούν οι ανάλογες διοικητικές ή και ποινικές ευθύνες και κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους. Να αποτραπεί κάθε πιθανότητα επανάληψης αντίστοιχου περιστατικού. Καλεί το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση συνολικά να λάβει άμεσα μέτρα για να θωρακίσει -όσο αυτό είναι δυνατό- τη διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα από αντίστοιχες διαρροές προσωπικών δεδομένων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι