Κατάρ: Ψευδείς οι ισχυρισμοί της Σαουδικής Αραβίας για την υπόθεση προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Κατάφωρα ψευδείς χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Κατάρ τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τα ευρήματα της ειδικής έκθεσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για την υπόθεση της συνδρομητικής τηλεόρασης beoutQ στη Σαουδική Αραβία η οποία δεν έχει τιμωρηθεί από το Ριάντ για την παράνομη λειτουργία της.

Αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί αποτελούν μέρος μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας για παραπληροφόρηση και απόκρυψη της αλήθειας σύμφωνα με το Καράρ. Η Ντόχα κατηγορεί το Ριάντ ότι επέστρεψε σε τακτικές εξαπάτησης, αντί να λάβει τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ευτυχώς, η Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει μια σαφή δήλωση των συμπερασμάτων της Ομάδας, είναι δημόσια διαθέσιμη για όλους: Η Σαουδική Αραβία απέτυχε να προστατεύσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η ανεπάρκειά της πρέπει να διορθωθεί. Για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης της Σαουδικής Αραβίας, το κράτος του Κατάρ δηλώσε τα εξής:

Η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου διαπίστωσε ότι η απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να προσφύγει στην εξαίρεση εθνικής ασφάλειας δεν δικαιολογεί την παραβίαση των υποχρεώσεών της βάσει της συμφωνίας TRIPS του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, η Ομάδα διαπίστωσε ότι «η μη εφαρμογή ποινικών διαδικασιών και κυρώσεων δεν πληροί στο ελάχιστον την απαιτούμενη ευλογοφάνεια σχετικά με τα βασικά συμφέροντα ασφάλειας, δηλαδή ότι δεν είναι αδικαιολόγητα ως μέτρα προστασίας αυτών των συμφερόντων» “(Βλ. Έκθεση, παρ. 7.293).

Παρόλο που η Ομάδα διαπίστωσε ότι υπήρχε μία από τις προϋποθέσεις για επίκληση ζητημάτων έκτακτης εθνικής ανάγκης του TRIPS,  αυτό συνέβαινε λόγω τη στάσης της Σαουδικής Αραβίας, συγκεκριμένα της απόφασής της να διακόψει τις σχέσεις με το Κατάρ και των επαναλαμβανόμενων ψευδών ισχυρισμών για “τρομοκρατία” και “εξτρεμισμό”. Η Ομάδα του Οργανισμού ήταν προσεκτική για να μην εγκρίνει τους ισχυρισμούς της Σαουδικής Αραβίας, δηλώνοντας ότι: «δεν εκφράζει καμία θέση σχετικά με κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς, και υπενθυμίζει ότι το Κατάρ αρνήθηκε έντονα τις διάφορες κατηγορίες της Σαουδικής Αραβίας» (βλ. Έκθεση, παρ. 7.262 και 7.263). Η Σαουδική Αραβία είναι το μόνο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που έχει απορρίψει την επίκλησή του για υπεράσπιση εθνικής ασφάλειας (βλ. Έκθεση της επιτροπής, σημεία 7.294 και 8.1 (γ) (ii)).

Η Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου δεν βρήκε καμία εξαίρεση για να δικαιολογήσει την αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας να λάβει ποινικά μέτρα εναντίον της πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης beoutQ (βλ. Έκθεση πάνελ, παρ. 7.286 και 7.288). Η ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου διαπίστωσε ότι «η Σαουδική Αραβία έχει λάβει μέτρα που, άμεσα ή έμμεσα, είχαν ως αποτέλεσμα να εμποδίσουν τη BEIN να προσλάβει νομικό σύμβουλο για πάει την υπόθεση στα δικαστήρια της Σαουδικής Αραβίας ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας της μέσω διαδικασιών αστικής επιβολής ενώπιον δικαστηρίων. Έτσι η Σαουδική Αραβία έχει ενεργήσει κατά τρόπο ασυμβίβαστο με το άρθρο 42 και το άρθρο 41.1 της συμφωνίας TRIPS»(έκθεση ομάδας, παράγραφος 8.1 (β) (i)).

Καμία κίνηση από Σαουδική Αραβία

Η ειδική ομάδα του Οργανισμού διαπίστωσε ότι «η Σαουδική Αραβία δεν κίνησε ποινικές διαδικασίες ούτε επέβαλε κυρώσεις στο συνδρομητικό beoutQ παρά τα αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν εκ πρώτης όψεως ότι αυτό λειτουργεί από άτομα ή οντότητες που υπάγονται στη δικαιοδοσία της Σαουδικής Αραβίας, και ως εκ τούτου η Σαουδική Αραβία έχει ενεργήσει κατά παράβαση του Άρθρου 61 της συμφωνίας TRIPS»(βλ. Έκθεση της επιτροπής, παράγραφος 8.1 (β) (i)). Στην πραγματικότητα, η Ομάδα του Οργανισμού διαπίστωσε ότι «ενώ δεν έλαβαν μέτρα για την εφαρμογή ποινικών διαδικασιών και κυρώσεων στο beoutQ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας συμμετείχαν στην προώθηση δημόσιων συγκεντρώσεων με προβολή μη εξουσιοδοτημένων εκπομπών αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2018» (βλ. Έκθεση Πάνελ, παρ. 7.219).

Η ομάδα του Οργανισμού διαπίστωσε ότι «η beIN και άλλοι κάτοχοι ξένων δικαιωμάτων έστειλαν επανειλημμένα λεπτομερείς πληροφορίες στις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας για να τους ενημερώσουν για την υποτιθέμενη πειρατεία της beoutQ και την εκτεταμένη αποδεικτική βάση για το συμπέρασμα ότι το beoutQ διαχειρίζεται άτομα ή οντότητες που υπόκεινται στην ποινική δικαιοδοσία της Σαουδικής Αραβίας Αραβία» (Έκθεση πάνελ, παρ. 7.219).

Η Ομάδα του ΠΟΕ διαπίστωσε ότι αυτές οι πληροφορίες στάλθηκαν στο υπουργείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας και στη Γενική Επιτροπή Ήχων και Οπτικών Μέσων της Σαουδικής Αραβίας ή (GCAM) από το 2018 και μετά, όταν ξεκίνησε η πειρατεία beoutQ. Το SAIP δεν λειτουργούσε μέχρι το 2019. Σε καμία περίπτωση δεν έλαβε καμία ειδοποίηση από το GCAM ή άλλους αλλοδαπούς κατόχους της GCAM ότι τα παράπονά τους πρέπει να αποσταλούν στη SAIP ή σε οποιαδήποτε άλλη σαουδαραβική αρχή. Σε μια δήλωση, η Σαουδική Αραβία δεσμεύεται να «κάνει το καθήκον της» για να σταματήσει η πειρατεία πνευματικών δικαιωμάτων.

Εάν είναι αλήθεια, η Σαουδική Αραβία πρέπει να αποδεχτεί την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και να λάβει άμεσα μέτρα αποκατάστασης. Δυστυχώς, η δήλωση της Σαουδικής Αραβίας υποδηλώνει ότι δεν έχει αντλήσει ακόμη τα απαραίτητα διδάγματα από τα καταστροφικά ευρήματα της ερευνητικής ομάδας και θα ακολουθήσει παρόμοια βήματα με αυτά που έχει κάνει το beoutQ στο παρελθόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι