Κάθειρξη έως 18 ετών σε πέντε νέους για «δολιοφθορά» υπέρ της Ουκρανίας

Κάθειρξη έως 18 ετών σε πέντε νέους για «δολιοφθορά» υπέρ της Ουκρανίας

Ρωσικό στρατοδικείο επέβαλε βαριές ποινές σε πέντε νεαρούς για εμπρησμό ελικοπτέρου και συνεργασία με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ρωσικό στρατοδικείο καταδίκασε πέντε νεαρά άτομα σε ποινές κάθειρξης έως και 18 ετών, με την κατηγορία της «δολιοφθοράς» για λογαριασμό της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, με αφορμή την πυρπόληση ελικοπτέρου διάσωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι αρχές της Μόσχας έχουν εντατικοποιήσει τις διώξεις για αδικήματα όπως «κατασκοπεία», «προδοσία», «δολιοφθορά» και «εξτρεμισμός», με τις ποινές να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα αυστηρές.

Οι κατηγορούμενοι —Στανισλάβ Χαμιντούλιν, Ρόμαν Γιάκοβετς, Νικίτα Μπουλγκάκοφ, Ντανιίλ Γιαμσκόφ και Αναστασία Μοτσαλίνα— κατηγορήθηκαν για εμπρησμό σιδηροδρομικής εγκατάστασης και ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο Οστάφιεβο της Μόσχας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ο Χαμιντούλιν φέρεται να στρατολογήθηκε από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών με την υπόσχεση χρηματικής ανταμοιβής, και εν συνεχεία να προσέγγισε τους υπόλοιπους τέσσερις μέσω διαδικτύου.

Οι συλλήψεις έγιναν τον Απρίλιο του 2024, ενώ οι ποινές που επιβλήθηκαν κυμαίνονται από 12,5 έως και 18 έτη κάθειρξης, με τις κατηγορίες να περιλαμβάνουν «δολιοφθορά» και «τρομοκρατική ενέργεια».

Στις 26 Απριλίου 2024, η ουκρανική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών (GUR) έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με ένα φλεγόμενο ελικόπτερο στον συγκεκριμένο αερολιμένα, ενισχύοντας τις κατηγορίες περί δολιοφθοράς.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο Mediazona, τέσσερις από τους πέντε κατηγορούμενους δήλωσαν ένοχοι. Η μόνη που αρνήθηκε κάθε συμμετοχή ήταν η Αναστασία Μοτσαλίνα, η οποία στην απολογία της ανέφερε ότι αγνοούσε τα σχέδια των φίλων της. «Το λάθος μου ήταν πως ήμουν νέα, αφελής και ανώριμη», είπε, ζητώντας από το δικαστήριο να της επιτρέψει να ζήσει τη ζωή και τα νιάτα της.

Οι υπόλοιποι τέσσερις, αν και αποδέχθηκαν τις πράξεις τους, αρνήθηκαν ότι υπήρξαν πολιτικά κίνητρα ή ότι διαφωνούν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Χαμιντούλιν, για παράδειγμα, φέρεται να δήλωσε ότι στόχος του ήταν απλώς να αποκτήσει «εύκολο χρήμα».

Το Ria Novosti μετέδωσε ότι η αμοιβή που είχε υποσχεθεί η ουκρανική πλευρά ανερχόταν στα 3 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 32.500 ευρώ), ωστόσο, σύμφωνα με τον Χαμιντούλιν, τελικά έλαβε μόλις περίπου 100 ευρώ.

Ο ιστότοπος Mediazona ανέφερε επίσης πως ο Γιαμσκόφ ζήτησε από το δικαστήριο να σταλεί στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφύγει την πολυετή φυλάκιση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx