Καθηγητές και γονείς στη Λάρισα: Αστυνομικοί έσπασαν το χέρι 13χρονου μαθητή σε πλατεία

Δεκαεξάχρονος σκοτώνει κατά λάθος τον θείο του στο κυνήγι

Νέα καταγγελία για περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας είδε το φως της δημοσιότητας, όταν εκπαιδευτικοί στη Λάρισα κατήγγειλαν ότι μαθητής τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε πλατεία. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι διερευνά το περιστατικό αλλά και ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο “νεαρός τραυματισθηκε στην προσπάθειά του να τραπεί σε φυγή”.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αστυνομικοί που υπέβαλαν σε έλεγχο τον ανήλικο προκάλεσαν κάταγμα στο χέρι του. Όπως αναφέρουν οι γονείς και τα παιδιά, την Τρίτη 30 Μαρτίου στις 20:30 μια ομάδα πέντε μαθητών γυμνασίου κάθονταν στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου και συζητούσαν, όταν ξαφνικά μια ομάδα ενηλίκων –χωρίς διακριτικά- τους περικύκλωσε και άρχισε να τους κάνει διάφορες ερωτήσεις σε επιθετικό τόνο και τους τρομοκράτησε. Τα παιδιά, επειδή νόμισαν ότι ήταν κλέφτες, έβαλαν τις φωνές και ένα από αυτά προσπάθησε να τρέξει για να φύγει. Οι αστυνομικοί έπιασαν το αγόρι και το έριξαν στο έδαφος και προσπαθώντας να το ακινητοποιήσουν, του έσπασαν το χέρι.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Σχετικά με καταγγελία που αναπαράγεται σε ιστοσελίδες με αναφορές σε επίμεμπτες ενέργειες αστυνομικών που έλαβαν χώρα την 30η Μαρτίου στη Λάρισα, κατά τη διενέργεια ελέγχου, ανακοινώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, η διερεύνηση του περιστατικού ανατέθηκε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφάλειας Βορείου Ελλάδος. Επιπρόσθετα, διατάχθηκε η διοικητική διερεύνηση του περιστατικού». Μη εγγράφως αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο έλεγχος έγινε από άντρες με πολιτικά, της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας και ότι ο νεαρός τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να τραπεί σε φυγή από τον φόβο του.

Ανακοίνωση για το ίδιο ζήτημα εξέδωσαν και οι Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Λάρισας ζητώντας παρέμβαση εισαγγελέα και τονίζοντας τα εξής: «Υπερασπιζόμαστε τους μαθητές και τις μαθήτριες σχολείου της πόλης μας που πέσανε θύματα αστυνομικής βίας. Ως εκπαιδευτικοί είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Οφείλουμε να μη σιωπήσουμε και να ανοίξουμε μία γέφυρα στήριξής τους απέναντι στη βία και την τρομοκράτηση που δέχτηκαν. Η καταδικαστέα επίθεση αντρών της αστυνομίας σε μικρά παιδιά, που μάλιστα απλώς βρίσκονταν στο πάρκο, είναι παράλογο και ανεπίτρεπτο γεγονός. Θα έπρεπε να κινηθεί αυτεπαγγέλτως η εισαγγελία για τη διερεύνηση του περιστατικού. Είμαστε στο πλευρό των μαθητών μας και των γονιών τους. Αναμένουμε την ανάληψη ευθυνών και την απόδοση δικαιοσύνης. Τα παιδιά δικαιούνται έναν δικαιότερο κόσμο και πρέπει να τους δείξουμε ότι μπορούν ακόμη να πιστεύουν σε αυτόν».

Όπως είπαν τα παιδιά, ο αστυνομικός της Ασφάλειας που ακινητοποίησε το αγόρι είπε αυθόρμητα «ρε μ…α, του το έσπασα» και συνεπώς είχε πλήρη επίγνωση της πράξης του. Και αντί όμως να πάνε το παιδί στο νοσοκομείο, το έσυραν στην αστυνομία για ανάκριση. Οι γονείς ειδοποιήθηκαν και έφτασαν στο αστυνομικό τμήμα δύο ώρες αργότερα!  Οι αστυνομικοί επέμειναν προς τους γονεις ότι ο μικρός έσπασε το χέρι του πέφτοντας και ότι δεν αντελήφθησαν ότι υπέστη κάταγμα παρά μόνον όταν πλέον τον είχαν προσαγάγει. Εν συνεχεία είπαν ότι «έτσι κάνουμε εφόδους».

Η μητέρα ενός παιδιού της συντροφιάς

Η μητέρα ενός εκ των παιδιών έστειλε επιστολή όπου αναφέρει τα εξής: «Ως γονέας και πολίτης θεωρώ αδιανόητο το παιδί μου (13 χρονών) αντί να βγαίνει μια βόλτα στο πάρκο με σκοπό να ξεσκάσει (ειδικά αυτόν τον καιρό λόγω της πανδημίας), να γυρίζει από αυτό με κλάματα και σε κατάσταση σοκ μη θέλοντας ξανά να πάει εκεί, προχωρώ στην παρούσα καταγγελία προς εσάς γνωρίζοντας ότι κάνοντας ανάλογη καταγγελία στην Αστυνομία δεν πρόκειται ουσιαστικά να ακουστώ.

»Κατά δήλωση των παιδιών (τα οποία τονίζω είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ και προσπαθούμε ως γονείς να τα ηρεμήσουμε) – η κόρη μου με δύο φίλες της και δύο φίλους, όλοι της ηλικίας της και συμμαθητές – (ήσυχα παιδιά της γειτονιάς μας) καθόντουσαν και συζητούσαν στο πάρκο του Αγ. Αντωνίου στις 20:30΄. Ξαφνικά τους κυκλώνουν 6 -7 ενήλικα άτομα με μάσκες, χωρίς διακριτικά, χωρίς να τους συστηθούν, θαμπώνοντάς τους με φακούς στο πρόσωπο και αρχίζουν να τους διατάζουν να δείξουν τα χέρια τους, να τους ψιθυρίζουν διάφορα λόγια με άκομψο τρόπο, χωρίς τα παιδιά να μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς τους ζητούν.
Τα παιδιά πανικοβλήθηκαν, επειδή θεώρησαν ότι μάλλον ήταν θύματα ληστείας, λόγω της συμπεριφοράς και της εμφάνισης των εν λόγω ατόμων και η αντίδρασή τους είναι να προσπαθήσουν να απομακρυνθούν.

»Το ένα αγόρι της παρέας προσπαθώντας να απομακρυνθεί, για κακή του τύχη, το ακινητοποίησαν με λαβές και τον έριξαν με τρικλοποδιά στο έδαφος. Προσέξτε: 3-4 ενήλικα άτομα έπιασαν από το λαιμό και στη συνέχεια έριξαν βίαια στο έδαφος έναν 13χρονο. Αποτέλεσμα; O 13χρονος συμμαθητής της κόρης μου στο νοσοκομείο με σπασμένο χέρι και τα υπόλοιπα 4 παιδιά σε κατάσταση σοκ, να τρέχουν, να φωνάζουν βοήθεια και να αναζητούν καταφύγιο στα πέριξ του πάρκου εμπορικά καταστήματα! Εκ των υστέρων και προσπαθώντας να ηρεμήσουν τα παιδιά, τους δήλωσαν ότι ήταν αστυνομικοί.

»Εξ όσων έμαθα και από τους γονείς του αγοριού, τα άτομα/θύτες ήταν όντως της αστυνομίας οι οποίοι διερευνούσαν το ενδεχόμενο διακίνησης ναρκωτικών ουσιών (επιλέγοντας προς έλεγχο 13χρονα…!). Το παιδί παρότι πονούσε, αντί να το πάνε άμεσα στο νοσοκομείο το μετέφεραν στον Τμήμα για ανάκριση. Όταν ειδοποιήθηκαν οι γονείς του, φτάνοντας στην αστυνομία τους ζήτησαν συγνώμη για το συμβάν και τους εξήγησαν ότι έτσι συνηθίζεται να γίνεται η «έφοδος»! Συγνώμη λάθος δηλαδή !

»Οι γονείς πήγαν άμεσα το παιδί στο Νοσοκομείο όπου και του τοποθετήθηκε γύψος. Το παιδί μου όπως και τα υπόλοιπα παιδιά είναι ακόμα σε κατάσταση σοκ. Η κόρη μου χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν μπορεί να ξεχάσει τη σκηνή της εμπλοκής και της ακινητοποίησης του συμμαθητή της και αναζητά τον λόγο. Τι να του εξηγήσουμε του παιδιού σαν γονείς; Δεκατριών χρονών παιδί να βλέπει κάποιους, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι είναι όργανα της τάξης, να πιάνουν στα καλά καθούμενα συμμαθητή της με κεφαλοκλείδωμα και με λαβές να τον ρίχνουν βίαια στο έδαφος και να του σπάνε το χέρι! Ξανατονίζω: 13 χρονών και ήσυχο παιδί – χαμηλών τόνων! Το παιδί μου όπως και τα άλλα παιδιά δηλώνουν ότι δεν θα θέλουν να ξαναπάνε στο πάρκο για παιχνίδι, γεγονός αδιανόητο.

»Δεν νοείται όργανα της Αστυνομίας-Ασφάλειας χωρίς διακριτικά, να μην συστήνονται σαφώς στον πολίτη, στα καλά καθούμενα να του ρίχνουν φακούς στο πρόσωπο, να μην εξηγούν καν τον λόγο ελέγχου και να ασκούν ωμή βία άνευ λόγου ! Πόσο μάλλον όταν οι δέκτες είναι παιδιά 13 χρόνων τα οποία πηγαίνουν απλά μια βόλτα σε πάρκο της πόλης! Θα τους άρεσε τους κυρίους αυτούς να συμβεί κάτι ανάλογο στα παιδιά τους; Ευνόητο ότι ως γονείς εξετάζουμε το ενδεχόμενο άσκησης κάθε νόμιμου δικαιώματος με σκοπό την παραδειγματική τιμωρία αυτών τον ‘ανθρώπων’» καταλήγει η καταγγελία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι