Καθηγήτρια Παν/μίου Σκοπίων: Οι κρατικές αρχές είναι υποχρεωμένες από το Σύνταγμα να αποκαλούν τη χώρα Βόρεια Μακεδονία

Σε ολισθηρό μονοπάτι το διεθνές σύστημα – Η επίδραση στα Βαλκάνια, Γιώργος Βοσκόπουλος

Για σαφή μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την νέα πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αλλά και την ηγεσία του μελλοντικού κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE κάνει λόγο η καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, Έλενα Μιχαϊλοβα-Στρατηλάτη που επισημαίνει ότι μπορεί ο απλός πολίτης να έχει το δικαίωμα να αποκαλεί όπως θέλει κάτι, όμως ο κρατικός λειτουργός δεν έχει δικαιώματα, έχει αρμοδιότητες.

«Οι κρατικές αρχές είναι υποχρεωμένες από το Σύνταγμα να αποκαλούν τη χώρα Βόρεια Μακεδονία», σημείωσε η Έλενα Μιχαϊλοβα σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα των Σκοπίων «RESPUBLICA» και επισημαίνει ότι εάν συνεχιστεί ο φραστικός πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, θα επιδεινωθεί η διεθνής θέση της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είναι απολύτως δικαιολογημένες οι αντιδράσεις της Ελλάδας και της Κομισιόν, καθώς η συμπεριφορά της προέδρου της χώρας και του μελλοντικού πρωθυπουργού αποτελούν σαφή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή η συμπεριφορά βλάπτει ανεπανόρθωτα την εικόνα της χώρας διεθνώς».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς πως η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία» επειδή κάτι τέτοιο είναι «προσωπικό της δικαίωμα», η Έλενα Μιχαϊλοβα ανέφερε ότι «αυτές είναι παιδιάστικες δικαιολογίες. Το άτομο έχει το δικαίωμα να εκφράζει τα συναισθήματά του και να πράττει όπως επιθυμεί, βάσει των συνταγματικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, όταν εκπροσωπεί μια κρατική αρχή, δεν έχει ανθρώπινα ή συνταγματικά δικαιώματα, αλλά έχει συνταγματικές αρμοδιότητες. Όσοι εκπροσωπούν κρατικές αρχές δεν έχουν δικαιώματα, έχουν αρμοδιότητες».

Όπως είπε η καθηγήτρια, «ο κάτοχος του αξιώματος έχει δικαιώματα όταν ενεργεί υπό την ατομική του ιδιότητα, ως φυσικό πρόσωπο. Όταν εκπροσωπεί κρατική αρχή, υποχρεούται να ενεργεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του κράτους που εκπροσωπεί. Έτσι, είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο να αποκαλεί τη χώρα Βόρεια Μακεδονία. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε παραβιάζει τις υποχρεώσεις του έναντι του Συντάγματος και του διεθνούς δικαίου. Είναι τόσο απλό. Αν οι ηγέτες του VMRO DPMNE θέλουν να αποκαλούν τη χώρα Μακεδονία, μιλώντας ως άτομα ή στις κοινωνικές τους συναναστροφές, τότε μπορούν να το κάνουν αυτό. Αλλά όχι όταν αντιπροσωπεύουν την κρατική αρχή», σημείωσε η Έλενα Μιχαϊλοβα.

Η ίδια ανέφερε ότι η συμπεριφορά της ηγεσίας του VMRO-DPMNE δίνει «δικαίωμα» σε ευρωσκεπτικιστές δυνάμεις να μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στην πραγματικότητα, ο ευρωπαϊκός δρόμος της χώρας μας ήταν γεμάτος εμπόδια, ένα από τα οποία ήταν η εμφανής διστακτικότητα των μεγάλων χωρών της ΕΕ ως προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Η θέση του VMRO-DPMNE δίνει στους σκεπτικιστές την τέλεια δικαιολογία για να μην διευκολύνουν τη διαδικασία. Θα πουν “δεν μπορούμε να δεχτούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις”. Ποιος θα ήθελε να διαπραγματευτεί με μια τέτοια κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα έχει καμία αξία;» ανέφερε η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων.

Σε ερώτηση σχετικά με ποια θα μπορούσαν να είναι τα επιχειρήματα της Βόρειας Μακεδονίας σε περίπτωση που η Ελλάδα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων, η Έλενα Μιχαϊλοβα σημείωσε:

«Τα επιχειρήματα είναι μη πειστικά, αδύναμα, “ξεδοντιασμένα”,κανείς σοβαρός νομικός κύκλος δεν τα υποστηρίζει», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι