Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για τον μεταπνευμονοϊό που απειλεί όμως ευάλωτους

Η άνοδος των νοσηλειών έφερε επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση ένας άνδρας ηλικίας 71 ετών με υποκείμενα νοσήματα και συννοσηρότητες, ο οποίος διαγνώστηκε με μεταπνευμονοϊό. Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πρώτον, ότι ο ιός δεν αποτελεί μεγάλη απειλή επειδή πολλοί έχουν ήδη αντισώματα σε αυτόν μια που κυκλοφορεί πάνω από 30 χρόνια, και δεύτερον, εμπειρικά, διαπιστώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία “περνάει” τη νόσο σαν να αντιμετωπίζει ένα είδος ήπιας γρίπης. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο για τους ευπαθείς.

Τα πολύ μικρά παιδιά (ειδικά όσα είναι μικρότερα των 6 μηνών), οι άνω των 65 και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό ή άλλες ευπάθειες, μπορεί να παρουσιάσουν υπολογίσιμες επιπλοκές. Αυτοί μπορεί να χρειασθούν επιπλέον ιατρική βοήθεια αν προσβληθούν. Ο άνδρας που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ εκτιμάται ότι παρουσιάζει βαριά εικόνα λόγω των υπόλοιπων νοσημάτων από τα οποία ήδη έπασχε και τον κατέστησαν ευάλωτο στη λοίμωξη. Ομως γίνεται και γονιδιακή ανάλυση του ιού που τον προσέβαλε για να βεβαιωθούν οι ειδικοί ότι πρόκειται για τον συνήθη μεταπνευμονοϊό και όχι για κάποια νέα παραλλαγή του. Για τη θνησιμότητα έχουν γίνει έρευνες μόνον σε πολύ ειδικές ομάδες ευπαθών και το ποσοστό των θανατηφόρων κρουσμάτων δεν αφορά στο γενικό πληθυσμό. Εν γένει η θνησιμότητα εκτιμάται ότι είναι ίδια με της βαριάς γρίπης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόρη του ασθενούς είχε ταξιδέψει στην Κίνα για τις γιορτές και γύρισε στην Ελλάδα με ίωση. Κόλλησε και τους δυο γονείς της, αλλά η μητέρα της -και σύζυγος του νοσηλευμένου- ανέρρωσε γρήγορα. Ο πατέρας της παρουσίασε επιπλοκές και πλέον νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, σε απομόνωση για να μην προσβληθούν άλλοι ευάλωτοι ασθενείς στο ίδιο νοσοκομείο.

Οι Έλληνες πνευμονολόγοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει κινδυνος από τον ιό για το γενικό πληθυσμό. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής είπε ότι πρέπει να προσέχουν κυρίως οι ευπαθείς Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης συμπληρώνει ότι είναι πιο ανησυχητική η γρίπη Α που έχει γεμίσει τις πνευμονολογικές κλινικές και όχι ο μεταπνευμονοϊός. Και οι δύο τονίζουν ότι πρέπει να προσέχουν οι ευάλωτοι.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (HMPV), αν και στοχεύει κυρίως στο αναπνευστικό,  μπορεί να προσβάλει και τους νεφρούς πάντως, οπότε χρειάζεται και μια πιο επισταμένη φροντίδα για όσους έχουν ευπάθεια στα όργανα αυτά, σύμφωνα με νεότερη έρευνα στην Ινδία. Οι ερευνητές εκεί συνιστούν να ελέγχονται πιο συχνά οι νεφροί σε όσους μικρούς ή ηλικιωμένους ασθενείς νοσούν από HMPV.

Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι ειδικά στα παιδιά το 12% των αναπνευστικών λοιμώξεων προκαλούνται εδώ και δεκαετίες από τον ιό αυτό. Ένα μικρό ποσοστό των παιδιών που προσβάλλονται,  μπορεί να παρουσιάσει πνευμονία. Τα περισσότερα παιδιά κολλάνε στην ηλικία των 6 έως 12 μηνών σύμφωνα με έρευνα των ΗΠΑ, όμως πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές είναι τα μικρότερα των 6 μηνών.

Εν γένει ευάλωτοι θεωρούνται τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι άνω των 65 ετών, καθώς και όσοι έχουν ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική πνευμονοπάθεια), άσθμα, καρκίνο και αυτοάνοσα. Επίσης όσοι για διάφορους λόγους παίρνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή ή κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης.

Στις περισσότερες χώρες -τς Ελλάδας περιλαμβανομένης- δεν είναι δυνατό να γίνεται επιτήρηση όλων των αναπνευστικών ιών, οπότε δεν υπάρχει εικόνα για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού στη χώρα μας. Επιτήρηση γίνεται για τους απειλητικούς ιούς. Ο συγκεκριμένος δεν θεωρείται απειλητικός για το γενικό πληθυσμό. Μετά τις γιορτές προκαλεί (και αυτός και άλλοι ιοί) αυξημένα κρούσματα λόγω του συγχρωτισμού.

Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού “κρυολογήματος” και της γρίπης. Αν και συχνά περιορίζεται σε ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές, όπως πνευμονία. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2001 στην Ολλανδία, αλλά δεν ξέρουμε με σιγουριά πότε εμφανίσθηκε. Δεν κατατάσσεται στις υποχρεωτικά δηλωτέες ασθένειες, όπως ο Covid-19 ή η γρίπη. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μόνοι τους σε μερικές ημέρες, με ξεκούραση και φροντίδα. Η πρόληψη είναι ίδια όπως για τον κορονοϊο ή άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα -μάσκες (που πάντως προστατεύουν σε ποσοστό μόνον 50-60%), πλύσιμο χεριών και αποφυγή επαφής με ασθενείς. Οι ευάλωτοι καλό είναι να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους με πολυκοσμία ακόμα κι αν φορούν μάσκα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx