Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τις κονσέρβες τόνου με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου

Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τις κονσέρβες τόνου με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου

Ανακοίνωση έπειτα από τον συναγερμό που σήμανε στην Ευρώπη για κονσέρβες τόνου που ήταν μολυσμένες με υδράργυρο εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι διενεργεί κάθε χρόνο ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής και ευρωπαϊκής προέλευσης καθώς και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες. Τονίζει ότι δεν έχει βρεθεί επιβαρυμένο ούτε ένα τα τελευταία χρόνια. Εντούτοις στον πίνακα που παραθέτει ως απόδειξη ότι όλα είναι εν τάξει, φαίνεται ότι λαμβάνονται μόνον 20 έως το πολύ 40 δείγματα κατ΄ έτος.

Νωρίτερα σήμερα δύο οργανώσεις προστασίας καταναλωτών, οι Bloom και Foodwatch έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τόνο σε κονσέρβα, υποστηρίζοντας ότι βρήκαν το προϊόν σε μεγάλο βαθμό μολυσμένο από υδράργυρο. Οι δύο ΜΚΟ ζήτησαν από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και τις δημόσιες αρχές να «λάβουν επειγόντως μέτρα», μεταξύ των οποίων να μειώσουν και τα επιτρεπόμενα όρια  υδραργύρου ειδικά στην κονσέρβα τόνου.

Οι δυο οργανώσεις αναφέρουν ότι ήλεγξαν 148 κονσέρβες τόνου που επιλέχθηκαν τυχαία από σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στη Γερμανία και στην Ισπανία και βρήκαν πολύ υψηλά επίπεδα περίπου στις μισές από αυτές.  Αναφέρουν ότι αυτό είναι τρομερά επιβλαβές για την υγεία, αφού ακόμα και τα τρέχοντα αποδεκτά επίπεδα υδραργύρου (1 μιλιγκράμ ανά κιλό) ορίστηκαν στην ουσία για να πωλείται το 95%  του αλιευμένου τόνου, ενώ στα άλλα ψάρια το όριο είναι πολύ αυστηρότερο (πρέπει να περιέχεται το πολύ 0,3 μιλιγκράμ ανά κιλό). «Για να πουλιέται το είδος, επέτρεψαν τριπλάσια επίπεδα υδραργύρου, λες και ειδικά στον τόνο ο υδράργυρος είναι λιγότερο τοξικός απ΄ό,τι στα άλλα ψάρια», αναφέρουν οι οργανώσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx