Κατρίνης: «Ιδιωτικοποίηση με στρατιωτική στολή» φέρνει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ
07/05/2025
Για μονομερή και συγκεντρωτική λειτουργία σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, χωρίς εθνική συνεννόηση, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. Είναι η γραμμή που λέει ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ξέρουν καλύτερα», μια γραμμή που αμφισβητείται ευθέως από δύο πρώην Πρωθυπουργούς και Προέδρους της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε, ότι η υπαγωγή της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας απευθείας στον Πρωθυπουργό αποτελεί ευθεία απόπειρα ελέγχου των εξοπλιστικών προγραμμάτων από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Κατρίνης καυτηρίασε την απουσία ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και την απροθυμία της κυβέρνησης να θέσει κόκκινες γραμμές απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία μιλά ανοιχτά για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τη Θράκη και ματαιώνει στρατηγικά έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου–Ισραήλ, χωρίς ουσιαστική απάντηση από την ελληνική πλευρά. Τόνισε πως η χώρα, επιβεβαιώνοντας μονίμως τον ρόλο του «δεδομένου συμμάχου», υφίσταται διπλωματικές ήττες, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία απολαμβάνει συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς αμυντικούς σχεδιασμούς χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε.
Σε σχέση με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας, που αλλάζει ριζικά τη στρατιωτική υγειονομική περίθαλψη, μίλησε για «ιδιωτικοποίηση με στρατιωτική στολή» και επέκρινε την κυβέρνηση για αποδόμηση του στρατιωτικού χαρακτήρα των νοσοκομείων, διοικητική υπερσυγκέντρωση στο ΓΕΕΘΑ, εμπορευματοποίηση της περίθαλψης, υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και διάβρωση του κοινωνικού συμβολαίου για τη δωρεάν υγειονομική κάλυψη.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην υποβάθμιση των στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών, την οποία η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει με ουσιαστικά κίνητρα παραμονής, αλλά με ποινές και θολές ρυθμίσεις. Μίλησε για απόπειρα αντικατάστασης της θεμελιώδους αρχής της δωρεάν περίθαλψης με μια λογική «πελάτη» και όχι «δικαιούχου», πλήττοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και στρατιωτικού προσωπικού. Παράλληλα, χαρακτήρισε υποβάθμιση και αλλοίωση του ακαδημαϊκού χαρακτήρα των στρατιωτικών σχολών τις σχετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα στηρίξει ορισμένες διατάξεις που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, κατέθεσε δύο τροπολογίες για την αποκατάσταση αδικιών εις βάρος των αποφοίτων ΑΣΣΥ και μια για την κατάργηση της άδικης εισφοράς υπέρ ΝΙΜΤΣ των μερισματούχων του ΜΤΑ, αλλά και προτάσεις που διασφαλίζουν τη δωρεάν και προτεραιοποιημένη πρόσβαση των εν ενεργεία και αποστράτων στα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και την προστασία των ατόμων με αναπηρία από προσβλητικές και ασαφείς διατυπώσεις του νομοσχεδίου.
Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί διαχρονικά μια στάση ευθύνης απέναντι στα ζητήματα που αφορούν την άμυνα της χώρας και το έχει αποδείξει έμπρακτα με τις επιλογές του σε κρίσιμες αμυντικές συμφωνίες και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, χωρίς ψευτοδιλήμματα, αλλά και χωρίς να σημαίνει ότι δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Επιπλέον, έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις ενστάσεις του για τη θολή «Ατζέντα 2030», τις μαζικές αποστρατείες, τη δομή δυνάμεων, τα εξοπλιστικά χωρίς συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, ενώ θεωρεί αναγκαία τη στήριξη του προσωπικού σε ό,τι αφορά θέματα μέριμνας, στέγασης και μισθολογικής ενίσχυσης.