ΚΕΦΙΜ: Στο ιστορικό χαμηλό 11,4% η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης

Τα δημοκρατικά φερόμενα κόμματα στην υπηρεσία της ολιγαρχίας

Την έρευνά του για το «Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης» δημοσιοποιεί, και φέτος, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών. Από τον δείκτη αυτό προκύπτει ο βαθμός προγραμματικής σύγκλισης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το διάστημα Ιούλιος 2023-Δεκέμβριος 2024.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια της κυβέρνησης κατά το διάστημα Ιούλιος 2023-Δεκέμβριος 2024 υπήρξε η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στο πλαίσιο της ετήσιας σχετικής μελέτης του ΚΕΦΙΜ από το 2004 που υπάρχουν διαθέσιμα σχετικά δεδομένα. Το υψηλότερο μεταξύ των 8 κόμματων της αντιπολίτευσης ποσοστό νομοθετικής συναίνεσης καταγράφει το ΠΑΣΟΚ (26,4%), ποσοστό μειωμένο σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το αντίστοιχο 49,4% της περιόδου 2019-2023. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγράφουν ποσοστά χαμηλότερα του 13%».

Ειδικότερα, «κατά το διάστημα Ιούλιος 2023 – Δεκέμβριος 2024, η νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης στα νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση η κυβερνητική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είχε ως εξής:

* ΠΑΣΟΚ: 26,4%.

* ΣΥΡΙΖΑ: 13,2%.

* ΚΚΕ: 0%.

* ΕΛ: 2,2%.

* Νέα Αριστερά: 4,3%.

* Νίκη: 6,6%.

* Πλεύση Ελευθερίας: 5,5%.

* Σπαρτιάτες: 12,1%».

Στα επιμέρους σχόλιά του το ΚΕΦΙΜ σημειώνει εξ άλλου:

* «Η μέση νομοθετική συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης διαμορφώθηκε στο 11,4%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2004. Η χαμηλή αυτή νομοθετική συναίνεση τεκμηριώνει ένταση της πολιτικής πόλωσης.

* Η νομοθετική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τρέχουσα Βουλή βρίσκεται στο 26,4%, κοντά στο επίπεδο του 24,2%, ποσοστό που κατέγραψε κατά την περίοδο 2007-2009, την τελευταία φορά που βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

* Μείωση της νομοθετικής τους συναίνεσης σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο μετά τις εκλογές (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2023) κατέγραψαν η Νίκη με -11,7 ποσοστιαίες μονάδες, το ΠΑΣΟΚ με -4,6 ποσοστιαίες μονάδες, και η Πλεύση Ελευθερίας με -2,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αύξηση της νομοθετικής τους συναίνεσης κατέγραψαν οι Σπαρτιάτες με +6,7 ποσοστιαίες μονάδες, η Νέα Αριστερά που από το 0% μετακινήθηκε στο 4,7%, η Ελληνική Λύση που από το 0% μετακινήθηκε στο 3,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ με +3 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΚΚΕ παρέμεινε στο 0%.

* Το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφου «Παρών» στην παρούσα Βουλή έχει η Πλεύση Ελευθερίας με 29%, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 27%. Οι Σπαρτιάτες βρίσκονται στο 19%, η Νέα Αριστερά στο 16%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15%, η Νίκη και το ΚΚΕ στο 9% και τέλος το ΠΑΣΟΚ καταγράφει το μικρότερο ποσοστό με 8%.

* Η μεγαλύτερη μέση νομοθετική συναίνεση της αντιπολίτευσης σημειώθηκε στον τομέα της Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ η χαμηλότερη στον τομέα της Οικονομίας».

Τη μελέτη του Κέντρου συνέγραψε ο επικεφαλής ερευνών του ΚΕΦΙΜ Κωνσταντίνος Σαραβάκος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx