Κέρδισε η Ευρώπη, υποστηρίζει το Παρίσι για με τους διορισμούς στην ΕΕ
03/07/2019Η Γαλλίδα υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν διαβεβαίωσε σήμερα πως «κέρδισε» η Ευρώπη, και όχι κάποια μεμονωμένη χώρα, με τον διορισμό μιας νέας ομάδας επικεφαλής της ΕΕ. «Αυτή που κέρδισε είναι η Ευρώπη», δήλωσε στον ραδιοσταθμό France Inter την επομένη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που, έπειτα από παζάρια που διήρκεσαν 48 ώρες, κατέληξε σε μια συμφωνία σχετικά με τα πρόσωπα που θα ηγηθούν της ΕΕ.
«Υπήρξε διάστημα που η Ευρώπη έδειξε ένα ελεεινό πρόσωπο μια νύκτα κατά την οποία ένας ορισμένος αριθμός ηγετών θεώρησε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν το κατάλληλο μέρος για να διευθετήσουν τις εσωτερικές διαιρέσεις τους, τα εθνικά προβλήματά τους και τους εγωιστικούς καβγάδες τους», υπογράμμισε αναφερόμενη στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής κατά την οποία η ΕΕ φάνηκε ανίκανη να βρει έναν συμβιβασμό.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σ’ έναν συμβιβασμό χθες, Τρίτη, στη διάρκεια ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων, διορίζοντας για πρώτη φορά γυναίκες σε δύο θέσεις κλειδιά, τη γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Επιτροπή και τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αναλάβει ο νυν πρωθυπουργός του Βελγίου, ο φιλελεύθερος Σαρλ Μισέλ, ενώ ο ισπανός σοσιαλιστής υπουργός Ζοζέπ Μπορέλ αναλαμβάνει το αξίωμα του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική. Στον τελικό συμβιβασμό που επιτεύχθηκε σχετικά με τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών, το Παρίσι αρνείται πως υπήρξε οποιαδήποτε νίκη της Γερμανίας και της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. «Δεν βλέπω ούτε την ήττα ούτε τη νίκη οποιουδήποτε», δήλωσε η Αμελί ντε Μονσαλέν.
«Η Άγγελα Μέρκελ χρειάσθηκε να αντιμετωπίσει πολλά δύσκολα πράγματα. Η οικογένεια του ΕΛΚ (δεξιά) δεν ήταν ενωμένη, υπήρξε σύγκρουση στους κόλπους της το βράδυ της Κυριακής», υπογράμμισε. «Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ είναι μια επιλογή την οποία ορισμένοι Γερμανοί δεν θα δουν αναγκαστικά ως νίκη», επισήμανε ακόμη.
Ο διορισμός της φον ντερ Λάιεν προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία, ιδιαίτερα στους σοσιαλδημοκράτες, συμμάχους της καγκελαρίου στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Η άμυνα στη Γερμανία είναι ένα περίπλοκο ζήτημα η δημιουργία της ευρωπαϊκής άμυνας δεν ήταν κάτι πολύ δημοφιλές, αλλά είναι μια πράξη θάρρους, υπογράμμισε από την πλευρά της η Αμελί ντε Μονσαλέν.