Kι άλλη λιτότητα προβλέπεται για την Τουρκία – Δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα

Διαδηλώσεις στην Τουρκία για την κατάρρευση της λίρας (video)

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ είχε σειρά διεθνών επαφών αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, καθώς μέχρι τότε το θέμα της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας είχε μπει στο συρτάρι. Συναντήθηκε με ομολόγους του και διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G20, αλλά και με στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Gita Gopinath δήλωσε ότι είχε «μια εξαιρετική συζήτηση με τον κ. Σισμέκ, τις πολιτικές του οποίου υποστηρίζει». Μεταξύ αυτών, όπως “διέρρευσε” μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι μέτρα λιτότητας στο δημόσιο τομέα και θα υπάρξουν περικοπές σε όλα τα υπουργεία. Είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό οι περικοπές αυτές θα επηρεάσουν τα δημόσια νοσοκομεία και την παιδεία.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έκλεισε το 2023 με απώλειες 818 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 25 δισ. δολάρια). Απεναντίας, το 2022, η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει κέρδη 72 δισεκατομμυρίων λιρών.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανακοίνωσε ότι άρχισε η πενταετούς πρόβλεψης συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην χώρα του εντός των πρώτων τριών ετών. Το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που μεταφέρονται στην Τουρκία αυξήθηκε στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι ένα πολύ υπολογίσιμο δάνειο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι