Κι άλλη σύλληψη στρατιωτικού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για δωροληψία

Κι άλλη σύλληψη στρατιωτικού του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για δωροληψία

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ανακοινώθηκε ότι αντιστράτηγος που ήταν υπεύθυνος στο υπουργείο Άμυνας για κατακύρωση συμβολαίων σε διάφορες εταιρείες, είχε στην κατοχή του εκατό εκατομμύρια ρούβλια (ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου) σε μετρητά και τιμαλφή.

Πρόκειται για τον Γιούρι Κουζνιτσόφ, αντιστράτηγο που ήταν υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για τους ανθρώπινους πόρους στο υπουργείο Άμυνας. Η σύλληψή του έγινε στην ουσία λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι απομακρύνεται αιφνιδίως από την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ο Σεργκέι Σοϊγκού.

Η κρατική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Κουζνιτσόφ είναι ύποπτος ότι «δωροδοκείτο συστηματικά. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2021-2023, ως επικεφαλής της 8ης Διεύθυνσης του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο Κουζνιτσόφ δεχόταν χρήματα από αντιπροσώπους εμπορικών δομών για να εκτελέσει ορισμένες ενέργειες επ’ ωφελεία τους», αναφέρει η Ανακριτική Επιτροπή. Ουσιαστικά από τα χέρια των ατόμων που κατά πληροφορίες έχουν συλληφθεί στο υπουργείο Άμυνας άλλοι για καταχρήσεις και οι περισσότεροι για δωροδοκίες, περνούσαν συμβόλαια εξαιρετικά μεγάλου ύψους.

Φέρονται να έχουν συλληφθεί με την ίδια κατηγορία τουλάχιστον άλλα πέντε πρόσωπα, με πρώτο τον υφυπουργό Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ τον Απρίλιο του 2023. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πριν από την απομάκρυνση του Σοϊγκού, παραιτήθηκαν ή απομακρύνθηκαν δύο υφυπουργοί και αναπληρωτές του υπουργείου Άμυνας. Όσο για τον Σοϊγκού απομακρύνθηκε αιφνιδίως από τη θέση του την Κυριακή και του δόθηκε ένας νέος ρόλος ως γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Πρόκειται να αντικατασταθεί από τον Αντρέι Μπελόουσοφ, οικονομολόγο και πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Ο διορισμός από τον Πούτιν του Μπελόουσοφ, ο οποίος δεν έχει στρατιωτικό υπόβαθρο, θεωρείται από τους αναλυτές ότι εντάσσεται σε μια στρατηγική για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολεμικής οικονομίας της Ρωσίας, καθώς ο στρατός της προσπαθεί να προωθηθεί περαιτέρω στο εσωτερικό της Ουκρανίας κατά το τρίτο έτος του πολέμου.

Τι βρήκαν

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι όταν έγινε έρευνα σε σπίτια που ανήκουν στον αντιστράτηγο Κουζνιτσόφ, αλλά και στο γραφείο του, βρέθηκαν σε ρούβλια και ξένα νομίσματα ποσά που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο δολάρια, καθώς και χρυσές λίρες, ακριβά ρολόγια και άλλα είδη πολυτελείας.

Οι κατηγορίες εναντίον του ιδίου και του Ιβάνοφ, του πρώην υφυπουργού Άμυνας, επισύρουν ποινή κάθειρξης έως 15 ετών. Ο Ιβανοφ αρνείται τις κατηγορίες ότι δέχθηκε δωροδοκίες ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ρωσικές αρχές τον κατηγορούν ότι δεν πήρε μεν μετρητά, αλλά του έχτισαν σπίτια και ανέλαβαν διάφορες κατασκευές σε αγροκτήματά του, η δε αξία υλικών και εργασιών υπολογίζεται στο 1 δισ. ρούβλια ή περίπου 11 εκατ, ευρώ. Εκείνος σε αντάλλαγμα κατακύρωσε συμβόλαια στις κατασκευάστριες εταιρείες.

Ο Ιβάνοφ και ένας συγκατηγορούμενος ως συνεργός του, ο Σεργκέι Μποροντίν, προσέφυγαν κατά της κράτησής τους, αλλά πριν από μία εβδομάδα το δικαστήριο της Μόσχας τις απέρριψε. Μεταξύ των άλλων συλληφθέντων είναι ο Αλεξάντρ Φομίν, συνιδρυτής κατασκευαστικής εταιρείας που φέρεται ότι δωροδοκούσε τα στελέχη του υπουργείου Άμυνας, και ο Αντόν Φιλάτοφ, πρώην επικεφαλής ημικρατικών εταιρειών που υπάγονται στο υπουργείο Άμυνας, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tass, Ria Novosti

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι