Κι άλλο παιδάκι νεκρό από αναπνευστική λοίμωξη – Έχασε τη μάχη και η μαθήτρια με το αλλεργικό σοκ
08/01/2024Κι άλλο αγοράκι νεκρό από αναπνευστική λοίμωξη στη βόρειο Ελλάδα – Δεν άντεξε ούτε η 17χρονη που είχε πάθει ανακοπή από αλλεργικό σοκ πριν από ένα μήνα και νοσηλευόταν σε ΜΕΘ
Λίγες ημέρες μετά το θάνατο ενός αγοριού 15 μηνών -πιθανόν από γρίπη-, χάθηκε άλλη μια παιδική ζωή από αναπνευστική λοίμωξη. Πρόκειται για ένα 4χρονο αγοράκι από τη Θάσο, οι γονείς του οποίου “έτρεξαν” μεν στους γιατρούς και στα νοσοκομεία, πλην όμως το παιδί κατέληξε μέσα στην ΜΕΘ.
Η βασική διαφορά είναι ότι στον 4χρονο έγινε άμεσα εισαγωγή σε κέντρο υγείας της περιφέρειας και σε νοσοκομειο, ενώ το αγοράκι των 15 μηνών “πήγε και ήρθε” δυο φορές στο νοσοκομείο χωρίς να του κάνουν εισαγωγή, ώσπου όταν επιτέλους την τρίτη φορά το δέχθηκαν, ήταν αργά -σε 4 ώρες ξεψύχησε. Το 4χρονο ήταν κι αυτό άτυχο, πάντως, γιατί δεν υπήρχε ΜΕΘ κοντά του. Σύμφωνα με πληροφορίες το 4χρονο δεν έπασχε από κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Οι γονείς το πήγαν στον παιδίατρο πριν τα Θεοφάνεια και την ημέρα των Θεοφανείων πήγαν στο Κέντρο Υγείας της Θάσου, όπου κράτησαν το παιδί για μια νύχτα. Την επομένη, επειδή το παιδί είχε βαριά συμπτώματα, διακομίσθηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας, πλην όμως δεν υπήρχε παιδιατρική ΜΕΘ. Εκεί η κατάστασή του επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο και διασωληνώθηκε.
Εν συνεχεία, διασωληνωμένο διακομίσθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε κλίνη σε ΜΕΘ παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της πόλης, όμως σήμερα τα ξημερώματα, δυστυχώς, εκεί πλέον το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή.
Όσον αφορά το βρέφος των 15 μηνών, έχει διαταχθεί ΕΔΕ, προκειμένου οι γιατροί που είχαν εφημερίδα να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν έκαναν εισαγωγή σε ένα παιδί σε ανοσοκαταστολή και με βαριά λοίμωξη, παρά το έστειλαν δυο φορές στο σπίτι του. Την τρίτη φορά, χλωμό και παγωμένο, οι γονείς το “έτρεξαν” ξανά στο νοσοκομείο στις 11 τη νύχτα, όπου έγινε μεν εισαγωγή, αλλά ήταν πια αργά, καθώς τα χαράματα άφησε κι αυτό την τελευταία του πνοή.
Στην περίπτωση του βρέφους το τεστ είχε δείξει ότι είχε προσβληθεί από γρίπη, αλλά βρισκόταν σε ανοσοκαταστολή λόγω προϋπάρχοντος νοσήματος. Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι το παιδάκι πέθανε από βαριά πνευμονία. Στην περίπτωση του 4χρονου δεν γνωρίζουμε αν επρόκειτο για ιογενή ή μικροβιακή λοίμωξη, καθώς έχουμε πάνω από έξι θανάτους παιδιών στην Ελλάδα από στρεπτόκοκκο, λοίμωξη που συνήθως έχει καλή έκβαση άπαξ και χορηγηθούν εγκαίρως αντιβιοτικά. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως επρόκειτο για ιό -πιθανόν τον συγκυτιακό.
O συγκυτιακός ιός RSV συνήθως προκαλεί ήπια ασθένεια που μοιάζει με κρυολόγημα στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί περιστασιακά να είναι πολύ επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους. Συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως βήχα, καταρροή και πυρετό. Στα μικρά μωρά, τα μόνα σημάδια λοίμωξης μπορεί να είναι ο γενικός λήθαργος, η ευερεθιστότητα και η μειωμένη όρεξη. Τα πολύ μικρά παιδιά δυσκολεύονται περισσότερο να αναπνεύσουν, όπως και οι ηλικιωμένοι που έχουν ανοσοκαταστολή.
Η μαθήτρια
Κατέληξε η 17χρονη μαθήτρια που είχε υποστεί αλλεργικό σοκ στην Κρήτη πριν από περίπου ένα μήνα -στις 10 Δεκεμβρίου. Το κορίτσι εξαρχής νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και ήταν εγκεφαλικό νεκρό, επειδή μετά το αλλεργικό σοκ έπαθε ανακοπή και όταν πλέον διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, ο εγκέφαλος είχε μείνει πάρα πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο και υπέστη ανήκεστες βλάβες.
Η μαθήτρια κατέληξε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Βρισκόταν στην Κρήτη για εκδρομή του σχολείου της, και δυστυχώς κατανάλωσε λίγο βούτυρο που της προκάλεσε δύσπνοια λόγω αλλεργίας. Αντί να ειδοποιηθεί αμέσως το ΕΚΑΒ όμως, το κορίτσι πήγε στο δωμάτιό του να κάνει μόνο του την ένεση αδρεναλίνης που έχουν πάντα -κανονικά- όλοι οι αλλεργικοί μαζί τους. Εντούτοις είτε η “δόση” της ένεσης ήταν μικρή, είτε για άλλους λόγους, το κορίτσι έπαθε ανακοπή. Όταν ανησύχησαν συμμαθήτριες και καθηγητές και πήγαν στο δωμάτιό της, την βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις της.
Στο νοσοκομείο καταβλήθηκαν προσπάθειες να επανέλθει, και έγινε αναζωογόνηση, αλλά ενώ τα όργανα σταδιακά επανήλθαν, ο εγκέφαλος δυστυχώς, όχι. Οι γιατροί συμβουλεύουν τους αλλεργικούς να έχουν πάντα μαζί τους ένεση και τονίζουν και προς τους ασθενείς και προς τους οικείους, ότι ακόμα κι αν η ένεση αποδώσει άμεσα, ο αλλεργικό πρέπει να διακομίζεται στο νοσοκομείο το ταχύτερο δυνατόν.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες το κορίτσι, έπειτα από τεστ στα οποία υποβλήθηκε, είχε διαγνωσθεί εγκεφαλικά νεκρό. Η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη εξ αρχής με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να την κρατήσουν στη ζωή όλο αυτό το διάστημα, όμως γνώριζαν όπως και οι γονείς της ότι ο εγκέφαλος μάλλον δεν θα επανήρχετο ποτέ.