Κι άλλος 39χρονος εργάτης νεκρός – Ο δεύτερος σε 24 ώρες – Τριπλασιασμός θανάτων από το 2019

Κι άλλος 39χρονος εργάτης νεκρός – Ο δεύτερος σε 24 ώρες – Τριπλασιασμός θανάτων από το 2019

Ενας 39χρονος εργάτης σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν καταπλακώθηκε από σωλήνες κατά την διάρκεια φορτοεκφόρτωσης. Χθες είχε σκοτωθεί ένας συνομήλικός του σε έργα οδοποιίας.

Ο 39χρονος που σκοτώθηκε σήμερα, βρισκόταν κάτω από παλέτα που συγκρατούσε σωλήνες όταν αυτή έσπασε και ένας από αυτούς που έπεσαν, τον τραυμάτισε θανάσιμα. Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη στον υπαίθριο χώρο ιδιωτικής εταιρείας, στο Καλοχώρι, 8 χλμ. δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Χθες σκοτώθηκε ένας άτυχος άνδρας που είχε μόλις αποκτήσει με τη σύζυγό του, το πρώτος τους παιδί. Ο εργάτης ήταν μέλος συνεργείου που διάνοιγε δρόμους για αιολικό πάρκο στο Βέρμιο. Σύμφωνα με πληροφορίες χειριζόταν σπαστήρα (σαν υψηλός εκσκαφέας που σπάει μπάζα και άλλα υλικά), όταν έπεσε από τη θέση του χειριστή και βρέθηκε στο μηχανισμό του σπαστήρα. Είναι άγνωστο αν σκοτώθηκε από την πτώση ή αν συνεθλίβη από το μηχανισμό.

Ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων καταγράφηκε το 2023 στην Ελλάδα με τη μακάβρια λίστα να αγγίζει τα 147 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Ο αντίστοιχος αριθμός των εργατικών δυστυχημάτων ολόκληρο το 2022 ήταν 104. Το 2017 οι νεκροί ήταν 36, το 2019 ήταν 51, το 2020 ήταν 41 και το 2021 ήταν 31.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «η ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων έχει θορυβήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους Συλλογικούς φορείς στην Ευρώπη». Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και άλλων περιοχών επισύρουν τον προσοχή στο γεγονός ότι πολλοί προσλαμβάνουν ανειδίκευτους ανθρώπους και δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας, ούτε υπάρχει επίβλεψη από πιο ειδικευμένους, ενώ ασκείται πίεση για εντατικότερη εργασία και γίνονται “οικονομίες” από τους εργολάβους σε ζητήματα που έχουν άμεση επίπτωση στην ασφάλεια των εργαζομένων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι