Κι άλλος “περίεργος” θάνατος σημαντικής προσωπικότητας στη Ρωσία

Κι άλλος “περίεργος” θάνατος σημαντικής προσωπικότητας στη Ρωσία

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για το θάνατο 46χρονου βουλευτή, που θεωρείται φίλος του Πούτιν

Ο 46χρονος Βλαντιμίρ Εγκόροφ, βουλευτής της Δούμας, μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών, έπεσε από  παράθυρο οικίας του τρίτου ορόφου. Αυτό μεταδόθηκε ως είδηση από το ρωσικό κανάλι Telegram Baza, το οποίο σύμφωνα με τους Δυτικούς έχει διασυνδέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Πρόκειται για τον τελευταίο από μια σειρά μυστηριωδών θανάτων που αφορούν γνωστές στη Ρωσία προσωπικότητες. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Εγκόροφ έπεσε από παράθυρο τρίτου ορόφου και ένας φίλος του κατέθεσε ότι «ήταν καρδιοπαθής», αποδίδοντας έμμεσα την πτώση σε ζαλάδα.

Θα διενεργηθεί ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου. Ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός REN TV μετέδωσε ομοίως ότι εικάζεται ότι έπεσε από το παράθυρο και τα περισσότερα ρωσικά μέσα, αναφέρονται σε ατύχημα.

Σύμφωνα με το Newsweek, πέρυσι ο Εγκόροφ βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ως ένας από τους πλουσιότερους βουλευτές. Το αμερικανικό έντυπο θεωρεί σχετικό το γεγονός ότι επί μια επταετία (2007-2014) ήταν επικεφαλής επιτροπής δασοκομίας και περιουσιολογίων στα Ουράλια. Το 2016 καταδικάστηκε σε κοινωνική εργασία, επειδή δεν εισέπραττε ενοίκια από επιχειρηματίες για τη μίσθωση δημοτικών εκτάσεων, αλλά εν συνεχεία απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί γνωστοί Ρώσοι αυτοκτόνησαν ή έχασαν τη ζωή τους σε ατυχήματα που δεν πείθουν τους Δυτικούς, πιθανόν ούτε τους Ρώσους.  Μεταξύ αυτόν, ο Ραβίλ Μαγκάνοφ, που εναντιωνόταν στον πόλεμο στην Ουκρανία, και πρόεδρος της Lukoil, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας σκοτώθηκε πέρσι το Σεπτέμβριο πέφτοντας από το παράθυρο νοσοκομείου της Μόσχας, με άλλους να μιλούν για αυτοκτονία και άλλους για εκπαραθύρωση. Πάντως νοσηλευόταν λόγω εμφράγματος.

Ο πρώην μεγιστάνας των αλλαντικών και δικηγόρος που στράφηκε στην πολιτική Πάβελ Αντόβ, μέλος του κόμματος “Ενωμένη Ρωσία”, ο οποίος το 2018 βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του Forbes με τους 100 πλουσιότερους Ρώσους δημοσίους υπαλλήλους, σκοτώθηκε πριν από ένα χρόνο, πέφτοντας κι αυτός από τον τρίτο όροφο -έμενε σε ξενοδοχείο. Στο ίδιο ξενοδοχείο δυο μέρες πριν είχε αυτοκτονήσει ή εκπαραθυρωθεί ή πέσει πάντως από το μπαλκόνι του ένας άλλος Ρώσος, φίλος του Αντόβ.

Τον περασμένο Μάιο πέθανε ο αναπληρωτής υπουργός Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης Πιότρ Κουσερένκο. Είχε νιώσει αδιαθεσία στη διάρκεια πτήσης επιστρέφοντας από ταξίδι στην Κούβα μαζί με άλλα μέλη ρωσικής αντιπροσωπείας. Ένας δημοσιογράφος που είπε ότι είχε μιλήσει με τον Κουτσερένκο προ μηνών, έγραψε ότι ο αναπληρωτής υπουργός του είχε εκμυστηρευθεί πως αισθανόταν όμηρος της ρωσικής κυβέρνησης και φοβόταν για την ασφάλειά του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι