Κι άλλος θάνατος εργάτη – Άνδρας 42 ετών σκοτώθηκε σε ναυπηγείο – Ενας νεκρός μέρα παρά μέρα

Τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη με θύμα 52χρονο μοτοσικλετιστή

Ενας εργάτης ηλικίας 42 ετών και πατέρας δύο ανηλίκων παιδιών σκοτώθηκε την ώρα που με άλλους συναδέλφους του έκαναν επισκευές σε πλοίο στο ναυπηγείο Χαλκίδας. Τα εργατικά ατυχήματα/ δυστυχήματα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά την τελευταία διετία, δραματικά.

Το  2023 έχασαν τη ζωή τους 189 άνδρες και τραυματίσθηκαν 287, ενώ το  2022,  ειχαν χάσει τη ζωή τους 104 εργαζόμενοι και είχαν τραυματισθεί 140. Το 2018 είχαν σκοτωθεί 46, το 2019 είχαν σημειωθεί 51 θανατηφόροι τραυματισμοί ενώ το 2020 και το 2021 είχαν σκοτωθεί 41 και 31 άτομα αντίστοιχα. Ομως στα χρόνια της καραντίνας είχαν περιοριστεί πολύ οι σχετικές δραστηριότητες και ουσιαστικά δεν είναι συγκρίσιμα έτη όπως τα άλλα, όπως συγκρίσιμα δεν είναι ούτε τα πρώτα χρόνια της χρεοκοπίας, οπότε και πάλι ήταν χαμηλή η δραστηριότητα.

Στα εργατικά ατυχήματα συμπεριλαμβάνονται και οι θάνατοι ενστόλων, αφού σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας -το 2023 ήταν 21.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή την κάθετη αύξηση των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών σε εργαζόμενους σε οικοδομές, αγρούς, οδοποιία και εργοστάσια, ή εν προκειμένω σε ναυπηγεία, όπως καταγγέλλουν τα εργατικά κέντρα, παίζει το γεγονός της πρόσληψης ανειδίκευτων ατόμων από εργολάβους, αλλά και της έλλειψης έστω επίβλεψης από έμπειρους εργάτες. Επίσης καταγγέλλουν την ανεπάρκεια της πολιτείας, που έχει αφήσει την Επιθεώρηση Εργασίας μόνον 200 άτομα από τα 400 που ήταν, νεότεροι δεν προσλαμβάνονται και ο πιο νέος είναι 50 ετών.

Κατά τον φετινό Ιανουάριο έγιναν 5.684 ελέγχους. δηλαδή κάθε εργαζόμενος έκανε από μία έως δύο επιθεωρήσεις την ημέρα περίπου. Η έλλειψη επάρκειας σε αριθμό εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα πέρσι τον Ιούλιο για παράδειγμα να τηλεφωνεί στην Επιθεώρηση για θανατηφόρο εργατικό ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Καλλιθέας, και να του λένε “πάρτε αργότερα έχουμε πολλές κλήσεις ή αφήστε τα στοιχεία σας να σας καλέσουμε εμείς”. Άφησε το τηλέφωνό του. λέγοντας και την ιδιότητά του, και δεν του τηλεφώνησαν ποτέ.

Επρόκειτο για το θάνατο 49χρονου καρδιοπαθή εργαζόμενου που δεν έπρεπε να εργάζεται υπό καύσωνα και ο θάνατος επήλθε από θερμοπληξία. Ο ίδιος εργαζόμενος είχε χάσει μάλιστα το ένα του μάτι από λοίμωξη που υπέστη όταν εργαζόταν στον τομέα πρασίνου του δήμου.

Το εργατικό δυστύχημα στην Χαλκίδα σημειώθηκε το μεσημέρι, όταν σύμφωνα με πληροφορίες ο άτυχος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από σιδερένιες πόρτες, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του. Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο έπεσε πάνω του η μπουκαπόρτα του πλοίου.

Για τον απεγκλωβισμό του κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκίδας. Την προανάκριση ανέλαβε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας. Το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας ζητεί να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι