Κυανόκρανοι: Εμείς δεν φεύγουμε από τις θέσεις που μας έχει τάξει ο ΟΗΕ – Πέντε οι τραυματίες

Κυανόκρανοι: Εμείς δεν φεύγουμε από τις θέσεις που μας έχει τάξει ο ΟΗΕ – Πέντε οι τραυματίες
epa11606106 Syrian refugees ride a tractor near United Nations Interim Force (UNIFIL) vehicles as they leave Wazzani village, southern Lebanon, 15 September 2024. Displaced Syrian refugees, who used to work in agricultural fields in Wazzani village, are leaving the area after leaflets reportedly dropped by the Israel Defense Forces (IDF) demanded the evacuation of civilians from the Wazzani area and surroundings by 4pm local time due to Hezbollah activity in the area. The IDF did not immediately issue an official comment about the evacuation recommendation. EPA/STR

Οι κυανόκρανοι αρνήθηκαν να αποχωρήσουν από τη συνοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο όπως ζήτησε ο ισραηλινός στρατός και είναι αποφασισμένοι να μείνουν εκεί παρά τις επιθέσεις που δέχονται και τους πέντε τραυματίες μεταξύ των ανδρών, δήλωσε ο εκπρόσωπός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κύμα διαμαρτυριών έχει ξεσπάσει με τις επιθέσεις σε βάρος της ειρηνευτικής δύναμης και ο Ιταλός υπουργός Άμυνας είπε χαρακτηριστικά «δεν θα μας πει το Ισραήλ πού θα σταθμεύουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ». Το Ισραήλ, που έχει πλέον κάκιστες σχέσεις με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και έχει κηρύξει persona non grata τον επικεφαλής του Γκουτέρες, είχε φτάσει στο σημείο να ζητεί να πάνε οι κυανόκρανοι πέντε χιλιόμετρα βορειότερα. Τανκς έβαλαν κατά πυργίσκου του ΟΗΕ και πολυβόλησαν φυλάκια για να καταστρέψουν κάμερες (που είναι απαραίτητες για την διασφάλιση της περιμέτρου), με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα. Σήμερα ο εκπρόσωπός τους αναφέρθηκε σε πέντε τραυματισμούς, λόγω νέας επίθεσης σε κοντέινερ με κυανόκρανους από την Γκάνα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από εμάς να εγκαταλείψουμε τις θέσεις μας κατά μήκος της Μπλε Γραμμής, από τα σύνορα μέχρι και πέντε χιλιόμετρα από τη Μπλε Γραμμή», δήλωσε ο Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL). Η δύναμη αυτή έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της Μπλε Γραμμής που οριοθετεί το σύνορο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο μετά τον τελευταίο πόλεμο στην περιοχή. Η δύναμη του ΟΗΕ εκεί αριθμεί 10.000 άνδρες, που βρίσκονται πλέον υπό διασταυρούμενα πυρά -του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ πάντως ανακοίνωσε εδώ και μια εβδομάδα ότι δεν θα βάλλει ποτέ κατά κυανόκρανων.

Ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από την UNIFIL να εκκενώσει «περίπου 29 θέσεις» κοντά στα σύνορα. «Ελήφθη ομόφωνη απόφαση να μείνουμε στις θέσεις μας, γιατί η σημαία του ΟΗΕ πρέπει να κυματίζει σε αυτήν την περιοχή και γιατί πρέπει να είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε αναφορές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τόνισε ο Τενέντι.

Ρώμη και Παρίσι κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στις χώρες τους για εξηγήσεις και για να διαμαρτυρηθούν και η Ιταλία έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις ενέργειες των Ισραηλινών «εγκλήματα πολέμου». Από την πλευρά του το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι έβαλλαν οι στρατιώτες εναντίον μελών της Χεζμπολάχ και ότι η ειρηνευτική δύναμη “παρενοχλήθηκε” κατά λάθος, εντούτοις ο Ιταλός υπουργός επέμεινε ότι τα πλήγματα ήταν πολύ συγκεκριμένα και εσκεμμένα και σε σημεία που δεν μπορούσαν επ  ουδενί να εκληφθούν ως θέσεις της Χεζμπολάχ.

Ο Τενέντι σημείωσε ότι η απόφαση της UNIFIL να παραμείνει στις θέσεις της ελήφθη παρά τις «πολύ, πολύ δύσκολες» συνθήκες και τις πολλές ζημιές, που έχουν συμβεί ακόμη και στο εσωτερικό των βάσεων. «Χθες το βράδυ (Παρασκευή), κοντέινερ όπου βρίσκονταν κυανόκρανοι από την Γκάνα καταστράφηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε ακριβώς απ’ έξω. Οι κυανόκρανοι αναγκάζονται να διαμένουν μέσα σε καταφύγια και είναι πολύ δύσκολο να ζεις έτσι για 12 μήνες, γιατί αυτό δεν ξεκίνησε χθες», είπε ο εκπρόσωπος της UNIFIL.

«Μιλάμε τακτικά και με τις δύο πλευρές για να ξεκινήσουμε μια αποκλιμάκωση και να τις προειδοποιήσουμε γιατί η επίθεση σε ειρηνευτικές δυνάμεις δεν είναι μόνο παραβίαση του ψηφίσματος 1701 αλλά και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε. «Η σύγκρουση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ δεν είναι απλώς μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών. Πολύ σύντομα, αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση με καταστροφικές επιπτώσεις για όλους».

Η UNIFIL παράλληλα συντονίζει στο πλαίσιο του δυνατού και το ανθρωπιστικό έργο στην περιοχή. «Συνεργαζόμαστε και με τις δύο πλευρές για να φέρουμε βοήθεια στα χωριά  του νότιου Λιβάνου όπου χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι», είπε. «Μπορέσαμε να μεταφέρουμε ορισμένες αυτοκινητοπομπές αλλά με πολλούς περιορισμούς», καθώς στην περιοχή οι διασυνοριακοί πυροβολισμοί που διαρκούσαν εδώ και ένα χρόνο έχουν πλέον δώσει τη θέση τους σε έναν ανοιχτό πόλεμο με χερσαίες μάχες, ομοβροντίες ρουκετών της Χεζμπολάχ και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Σε ολόκληρο τον Λίβανο, από τις 23 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από ένα εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx