Κυανόκρανοι: Πλησιάζουν τα πλοία μας με drone – Λίβανος: Δεν θέλουμε κηδεμόνα το Ιράν

Κυανόκρανοι: Πλησιάζουν τα πλοία μας με drone – Λίβανος: Δεν θέλουμε κηδεμόνα το Ιράν
epa11566889 A soldier of the UN peacekeeping mission, United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL), keeps watch from Marjayoun area opposite Lebanese Khiyam town and Israeli Metula settlement, near the Lebanon-Israel border in southern Lebanon, 27 August 2024. Hezbollah announced in a statement on 25 August that the group launched an aerial operation with numerous drones targeting Israeli territory as the 'phase one' of a retaliatory attack for the killing of senior Hezbollah commander Fuad Shukr on 30 July in Beirut. The Israeli Defense Forces (IDF) said some 100 fighter jets struck and destroyed thousands of Hezbollah rocket launcher barrels, aimed for immediate fire toward northern and central Israel. EPA/STR

Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο δήλωσε ότι η UNIFIL θα παραμείνει στις θέσεις της «παρά τις πολλαπλές σκόπιμες επιθέσεις που έχει δεχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες». Εν τω μεταξύ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου δήλωσε ότι «δεν θέλουμε την κηδεμονία του Ιράν».

«Πρέπει να μείνουμε, μας ζήτησαν να φύγουμε», δήλωσε από την Βηρυτό ο εκπρόσωπος της UNIFIL Αντρέα Τερέντι μέσω βιντεοσύνδεσης. «Η καταστροφή μεγάλου αριθμού χωριών κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και πέραν αυτής είναι σοκαριστική», είπε αναφερόμενος στην γραμμή που χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα υπό ισραηλινή κατοχή Υψίπεδα του Γκολάν.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την χθεσινή κατάρριψη drone κοντά στο πλοίο της UNIFIL που βρισκόταν ανοικτά των ακτών του Λιβάνου, ο Αντρέα Τερέντι δήλωσε: «Το drone ερχόταν από τον νότο, αλλά έκανε κύκλους γύρω από το πλοίο και πλησίαζε πολύ, πολύ κοντά, σε απόσταση λίγων μέτρων από το πλοίο».

Ιρανικές πρωτοβουλίες

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ιρανική ανάμειξη στις λιβανικές υποθέσεις απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχάμαντ Καλιμπάφ, σύμφωνα με τις οποίες «η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη Γαλλία την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006». Προκειται για την απόφαση που προβλέπει ότι η μεθοριακή περιοχή του νοτίου Λιβάνου δεν θα είναι στρατιωτικοποιημένη, πλην των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.

«Είμαστε έκπληκτοι από τη θέση του Ιράν, διότι συνιστά κατάφωρη ανάμειξη στις λιβανικές υποθέσεις και απόπειρα επιβολής μία  κηδεμονίας επί του Λιβάνου -κηδεμονίας που έχουμε απορρίψει. Η διαπραγμάτευση για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ αποτελεί ζήτημα του κράτους του Λιβάνου», δήλωσε ο Νατζίμπ Μικάτι.

Κατ’ εφαρμογήν της απόφασης 1701, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναθέτει στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ με την επωνυμία UNIFIL την παροχή βοήθειας στις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβάνου για την διασφαλισθεί ότι ο νότιος Λίβανος είναι απαλλαγμένος από μαχητές και όπλα, με εξαίρεση στρατό και όπλα του Λιβάνου. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο λιβανικός στρατός και η UNIFIL έχουν αποτύχει στην διασφάλιση της περιοχής και ότι «ήρθε η ώρα να αποσυρθεί η UNIFIL». Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Ντέιβιντ Ντάνον δήλωσε στο Reuters ότι περιμένει «μία πιο ισχυρή εντολή για την UNIFIL ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά κατά της Χεζμπολάχ». Η παρούσα εντολή της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο ισχύει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx