Κίνα: 12χρονοι και 13χρονοι σκότωσαν και έθαψαν συμμαθητή τους

Κίνα: 12χρονοι και 13χρονοι σκότωσαν και έθαψαν συμμαθητή τους

Οι αρχές στην πόλη Χαντάν της βόρειας Κίνας συνέλαβαν τρεις έφηβους για τον φόνο συμμαθητή τους, τον οποίο όπως καταγγέλλει ο πατέρας του, παρενοχλούσαν με bullying τον τελευταίο καιρό.

Οι αστυνομικοί βρήκαν το άτυχο αγόρι θαμμένο σε λαχανόκηπο, σε σημείο που υπέδειξαν οι δράστες, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί το πώς το σκότωσαν το αγόρι. Είχε βαριά τραύματα στο πρόσωπο από το φτυάρι, αλλά αυτά πιθανόν να τα έκαναν οι δράστες μεταθανάτια όχι από μένος, αλλά νομίζοντας ότι έτσι δεν θα αναγνωρίζονταν το πτώμα.

Το αγόρι εκφοβιζόταν στο σχολείο, σύμφωνα με τον πατέρα του και η αστυνομία ερευνά την υπόθεση ως ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Και οι δράστες και το αγόρι ανήκαν σε ένα συνηθισμένο είδος οικογενειών στην Κίνα, όπου οι γονείς φεύγουν για να εργασθούν σε αστικά κέντρα, αλλά τα παιδιά μένουν στην επιμέλεια παππούδων και γιαγιάδων στις αγροτικές γενέτειρές τους.

Το θύμα εξαφανίστηκε το απόγευμα της 10ης Μαρτίου, όπως δήλωσε ο πατέρας του σε ένα βίντεο στο Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok. Τώρα που βρέθηκε νεκρό, εκτιμάται ότι σκοτώθηκε εκείνη την μέρα. «Το παιδί μου ήταν ακόμα ζωντανό γύρω στις 15:00 της 10ης Μαρτίου. Όλα τα χρήματά του μεταφέρθηκαν από το τηλέφωνό του σε άλλον στις 16:10 και το τηλέφωνό του απενεργοποιήθηκε», δήλωσε ο πατέρας συντετριμμένος.

Ένιωθε και τύψεις, επειδή το αγόρι έλεγε ότι δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο, όμως οι παππούδες αλλά και ο ίδιος θεώρησαν ότι υπερέβαλλε στους φόβους του και ότι έλεγε δικαιολογίες για να αποφύγει τα μαθήματα.

Το άτυχο παιδί είχε στο λογαριασμό του 191 γιουάν (17 δολάρια), ποσό σημαντικό για την αγροτική Κίνα. Αναγκάσθηκε να τα μεταφέρει σε έναν από τους τρεις συμμαθητές του, δήλωσε ο πατέρας στο Beijing News προσθέτοντας ότι εδώ και πολύ καιρό «αυτοί οι τρεις τον φοβέριζαν συστηματικά». Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα τρία αγόρια οδήγησαν τελικά στο σημείο που είχαν θάψει το παιδί, παρότι αρχικά επέμειναν ότι «δεν ήξεραν τίποτα για το θέμα».

Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία δράστες ηλικίας 12 έως 14 ετών αντιμετωπίζονται ως ανήλικοι και δεν διώκονται ποινικά, αλλά πρέπει να συμφωνήσει επ΄αυτού και Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία της χώρας.

Στην Κίνα, για να αντιμετωπίσουν την εφηβική εγκληματικότητα αυστηροποίησαν το νόμο και πλέον διώκονται ποινικά όσοι ειναι άνω των 14 ετών και διώκονται σωφρονιστικά όσοι είναι άνω των 12. Ομως η ποινή του θανάτου αποκλείεται για όλους τους ανηλίκους. Δεν γνωρίζουμε τι προβλέπει η κινεζική νομοθεσία για τους γονείς των  δραστών ή για όσους είχαν την επιμέλεια.

Το 2023 συνελήφθησαν στην Κίνα 27.000 ανήλικοι και τέθηκαν σε επιμέλεια χωρίς σύλληψη άλλοι 37.000. Σε ένα πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων, οι 64.000 είναι απίστευτα χαμηλός αριθμός αφού σε μια χώρα σαν την Ελλάδα θα σήμαινε μόλις 457 συλλήψεις. Εντούτοις στην Ελλάδα είχαμε το 2022 1.400 συλλήψεις και το 2023 δεν βρήκαμε τον συνολικό αριθμό, αλλά μόνον τον Σεπτέμβριο του 2023 είχαν γίνει 2.300 συλλήψεις!

Στην Ελλάδα, για τους παραβάτες μέχρι 12 ετών δεν λαμβάνονται μέτρα. Από την ηλικία των 12 έως 15 ετών δεν καταλογίζονται ποινικά οι πράξεις και λαμβάνονται αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. Πάνω από τα 15, εφόσον η πράξη είναι κακούργημα, υπάρχει η δυνατότητα να αποφασιστεί εγκλεισμός σε φυλακή ανηλίκων. Με τις προηγούμενες διατάξεις, ο εγκλεισμός αφορούσε μόνο τα κακουργήματα που έχουν στοιχεία βίας, στρέφονται κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι