Κίνα: Δωροδοκούν και φοβερίζουν τον κόσμο να μη μιλήσει για τον ιό

Κίνα: Δωροδοκούν και φοβερίζουν τον κόσμο να μη μιλήσει για τον ιό

Οι 13 ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέλαβαν να ξεκαθαρίσουν πού και πότε ακριβώς ξεκίνησε η πανδημία στην Κίνα, βγήκαν από την υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα και αρχίζουν την έρευνα. Ομως στην Ουχάν όπου βρισκονται, συγγενείς θυμάτων καταγγέλλουν ότι οι κινεζικές αρχές τους πιέζουν ή τους δωροδοκούν, προκειμένου “να μη μιλήσουν”.

Το Πεκίνο προσπαθεί να πείσει την παγκόσμια κοινότητα ότι η πανδημία πιθανόν να μην ξεκίνησε καν από την Κίνα, αλλά ίσως εισήχθη σε αυτήν από αλλού. Συγγενείς θυμάτων της covid-19 καταγγέλλουν ότι η πολιτεία  προσπαθεί να τους αποτρέψει από το να πλησιάσουν τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Οι οικογένειες αυτές είχαν συγκεντρωθεί πέρυσι ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στους τοπικούς αξιωματούχους που υποτίμησαν τη σοβαρότητα της επιδημίας και που έφθασαν στο σημείο να τιμωρήσουν τους πρώτους ανθρώπους που αποκάλυψαν τι συμβαίνει. Πολλοί από τους συγγενείς νεκρών προσπάθησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όμως καταγγέλλουν ότι οι μηνύσεις τους απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Μετά την άφιξη των διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, η πίεση από τις αρχές έχει αυξηθεί, αναφέρουν οι συγγενείς των θυμάτων. Περίπου 100 άτομα, κυρίως γονείς νεκρών, αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, όμως πριν από δέκα ημέρες ο ιστότοπος απέκλεισε την ομάδα τους, αναφέρει ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.

«Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ», καταγγέλλει ο προαναφερόμενος, που είναι 51 ετών και έχασε τον πατέρα του στις αρχές της πανδημίας χωρίς ο θάνατός του να συνδέεται επισήμως με την covid-19, καθώς τότε δεν γίνονταν πολλά τεστ.

«Όταν ο ΠΟΥ έφτασε στην Ουχάν, οι αρχές ουσιαστικά διέλυσαν την ομάδα μας. Χάσαμε την επαφή με πολλά μέλη”,  λέει ο ίδιος. Όπως και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, το WeChat το διαχειρίζεται ο τεράστιος διαδικτυακός όμιλος Tencent,  που μπλοκάρει τακτικά περιεχόμενο που θεωρείτο αρνητικό για το κράτος.

Η επιδημία επισήμως προκάλεσε 3.900 θανάτους στην Ουχάν, όπου καταγράφηκε η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων στην Κίνα από covid-19 (συνολικά 4.636 νεκροί). H χώρα έχει καταφέρει να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την επιδημία στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη, αν και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν κάποιες εστίες σε μερικές επαρχίες. Παρά τον τεράστιο πληθυσμό της χώρας, εχει λιγότερους από 90.000 ασθενείς με covid-19. Ωστόσο πολλοί συγγενείς θυμάτων αμφισβητούν αυτά τα νούμερα και καταγγέλλουν ότι πολλοί εξ αυτών υπέκυψαν στις πιέσεις των αρχών να μην καταγραφούν οι συγγενείς τους ως ασθενείς με covid-19.

Μια συνταξιούχος, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε από κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2019, διηγείται ότι την κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές για να της πουν “να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, ούτε να επιτρέψει να την εκμεταλλευθούν ξένες δυνάμεις”.

«Μετά από αυτό ήρθαν στο σπίτι μου χθες και μου είπαν τα ίδια και μου έδωσαν 5.000 γιούαν (640 ευρώ) για την απώλειά μου», είπε.

Ο Ζανγκ Χάι ζητεί από τους ειδικούς του ΠΟΥ να έχουν “τη γενναιότητα” να συναντηθούν με τις οικογένειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαρτυρίες των οικογενειών για την έκρηξη του ιού στην Ουχάν ενδέχεται να βοηθήσει τους διεθνείς ερευνητές, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κινέζοι ερευνητές στις αρχές του 2020, ο κορονοϊός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από νυχτερίδα ή κάποιο άλλο ζώο. Η επιδημία φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα της άγριας φύσης, κυρίως πανγκολίνοι.

Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι ξεκίνησε από εργαστήριο που έκανε έρευνες για τον κορονοϊό, αλλά εργαζόμενοι τσιμπήθηκαν από μολυσμένες νυχτερίδες και ασθένησαν. Σύμφωνα με αυτό ο ασθενή “νούμερο ένα” ήταν εργαζόμενος στο εργαστήριο και όχι κάποιοι έμποροι σε παζάρι της Ουχάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx