ΚΙΝΑΛ: Να αντικατασταθούν Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς

ΚΙΝΑΛ: Να αντικατασταθούν Χρυσοχοΐδης-Χαρδαλιάς

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά ζητάει μέσω ανακοίνωσής της και εκ μέρους του κόμματος την αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά. Εάν δεν υπάρξει αλλαγή των προσώπων σε αυτές τις θέσεις, η Γεννηματά κρίνει ότι «η συγγνώμη του πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

«Η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν. Δεν προσφέρεται για πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών, δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν. Καμιά μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανεπαρκείς ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό, στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ» συνεχίζει η ανακοίνωση της κ. Γεννηματά.

Δεν αφήνει όμως ασχολίαστο ούτε το τηλεοπτικό μήνυμα που έδωσε χθες ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ό,τι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών».

Εν συνεχεία αναφέρεται: «Η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν –σε μεγάλο βαθμό– ούτε τον νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης».

Το θέμα των εκκενώσεων

Για το ζήτημα των εκκενώσεων η Φώφη Γεννηματά λέει «ασφαλώς πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών». Καλεί τον πρωθυπουργό να δεχτεί διακομματικό έλεγχο στα μέτρα που θα παρθούν για τους πυρόπληκτους, μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής λόγω και της «κακής εμπειρίας» από τη διαχείριση του Ταμείου για τις πυρκαγιές του 2007

Κλείνοντας, η ανακοίνωση αναφέρει «εμείς επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που προσφέρει στους πολίτες. Νοιαζόμαστε να δοθούν συναινετικά λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη συνέχεια της ζωής τους. Θεωρούμε δραματικά επικίνδυνο το διχασμό και την κομματική πόλωση, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται οργή, απογοήτευση και απόγνωση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι