ΚΙΝΑΛ: Να απορρίψει η Ελλάδα το απαράδεκτο προσχέδιο συμπερασμάτων

ΚΙΝΑΛ: Να απορρίψει η Ελλάδα το απαράδεκτο προσχέδιο συμπερασμάτων

Η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό να απορρίψει το προσχέδιο Συμπερασμάτων τονίζοντας ότι δεν προβλέπει και πάλι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ότι βρίσκεται ακόμη πιο πίσω από τις χαλαρές αποφάσεις του Οκτωβρίου και οδηγεί το θέμα σε νέα αναβολή για τον Μάρτιο.

«Αυτή η τακτική δίνει ουσιαστικά άφεση στην τουρκική επιθετικότητα και αποθρασύνει την Τουρκία. Μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων χωρών, πλήττει όμως ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει ασυζητητί το συγκεκριμένο σχέδιο», είπε η κα Γεννηματά.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να απαιτήσει ουσιαστικές κυρώσεις και εμπάργκο όπλων, που θα αναγκάσουν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τέλος στην υποχωρητικότητα, είναι ώρα για αποφασιστική στάση»,  κατέληξε.

 «Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας. Για την Ελλάδα όμως με αυτό το προσχέδιο διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκή Ένωσης», δήλωσαν σχετικά κυβερνητικά στελέχη νωρίτερα.
Σύμφωνα με το Reuters  οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην επιβολή κάποιων μεμονωμένων κυρώσεων σε ατομικό επίπεδο (επιχειρηματιών αναμεμειγμένων στον σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην περιοχή της Κύπρου) αλλά στην ουσία η ελληνική υφαλοκρηπίδα μένει εκτός σχολίων. Οι περισσότεροι εκ των ηγετών προτιμούν να περιμένουν και να συντονίσουν πιθανές κυρώσεις με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν, που αναλαμβάνει τον Ιανουάριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι