Κινεζικές κυρώσεις κατά Πομπέο και άλλων 27 με το “καλημέρα σας”

Κινεζικές κυρώσεις κατά Πομπέο και άλλων 27 με το “καλημέρα σας”

Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ, η Κίνα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει κυρώσεις στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και σε άλλους 27 αξιωματούχους της απερχόμενης κυβέρνησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «28 πρόσωπα σχεδίασαν, προώθησαν και εκτέλεσαν μια σειρά τρελών ενεργειών, με τις οποίες παρενέβησαν στα εσωτερικά της Κίνας, υπονόμευσαν τα συμφέροντά της, προσέβαλαν τον κινεζικό λαό και διατάραξαν σοβαρά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ». Εκτός από τον Πομπέο, το Πεκίνο επιβάλλει κυρώσεις και σε άλλα άτομα που συν-σχεδιαζαν με τον Τραμπ την αντικινεζική πολιτική του, όπως τους Πίτερ Ναβάρο, Ρόμπερτ Ο’Μπράιεν, Ντέιβιντ Στίλγουελ, Μάθιου Πότινγκερ, Άλεξ Αζάρ, Κιθ Κρατς και Κέλι Κραφτ, καθώς και στους πρώην συμβούλους του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και Στιβ Μπάνον.

«Τα πρόσωπα αυτά και οι πρώτου βαθμού συγγενείς τους δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο. Επίσης, απαγορεύεται στους ίδιους και στις εταιρείες που τυχόν έχουν, να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κίνα», ανέφερε η ανακοίνωση. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε πολεμήσει την Κίνα και σε ό,τι αφορά στην Σινική Θάλασσα, αλλά και στο θέμα του κορονοϊού (για απόκρυψη πληροφοριών), ενώ πρόσφατα την κατηγόρησε και για γενοκτονία εις βάρος των μουσουλμάνων Ουϊγούρων, έχει συλλάβει Κινέζους για απάτη (ως συνεργαζομένους με το Ιράν) κ.λπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι