Κινέζοι: Ξεχάστε την ανοσία της αγέλης
20/03/2021Κινέζοι ερευνητές που δημοσιεύθηκε η εργασία τους στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Lancet αναφέρουν ότι η ανάλυση των αντισωμάτων των κατοίκων της Γουχάν όπου πρωτοεκδηλώθηκε η νόσος, δείχνει ότι δυστυχώς μόνον το 40% των προσβληθέντων ανέπτυξαν για πολλούς μήνες αντισώματα (συγκεκριμένα για 9 μήνες).
Συνάγουν το συμπέρασμα ότι αυτό αποκλείει να αναπτυχθεί στους τοπικούς πληθυσμούς ανοσία της αγέλης με φυσικό τρόπο (δηλαδή με νόσηση) και ότι μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι οι εμβολιασμοί σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης (μέλη της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών), τα ευρήματά τους μαρτυρούν ότι απαιτείται ο μαζικότερος δυνατόν εμβολιασμός του πληθυσμού προκειμένου να προστατευθούν οι κοινότητες από μελλοντικές εξάρσεις του ιού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Τσεν Γουάνκ «ο εκτιμώμενος οροεπιπολασμός στη Γουχάν παραμένει χαμηλός, με μόλις το 40% των ατόμων που προσεβλήθησαν να έχει αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα, γεγονός που μαρτυρεί ότι συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη ανοσίας στον πληθυσμό».
Αναλυτικά, εξετάσθηκαν 9.542 άτομα από 3.556 οικογένειες. Από αυτούς η εξέταση έδειξε ότι είχε προσβληθεί κάποια στιγμή στο παρελθόν το 6,9%. Ομως από αυτό το 6,9% (532 άτομα) μόλις 212 άτομα, ούτε οι μισοί δηλαδή, διέθεταν εξουδετερωτικά αντισώματα στις τρεις εξετάσεις που έγιναν από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο του 2020. Μόνον το 40% από αυτούς είχε εξουδετερωτικά αντισώματα 9 μήνες μετά τη λοίμωξη και αυτά ήταν πάντως σταθερά. Τα άτομα με εξουδετερωτικά αντισώματα είχαν νοσήσει με ήπια ή βαρύτερα συμπτώματα. Ειδικά οι ασυμπτωματικοί, που ήταν και οι περισσότεροι, δεν διέθεταν σχεδόν καθόλου εξουδετερωτικά αντισώματα. «Η μελέτη της ανοσολογικής απόκρισης δείχνει ότι ο μαζικός εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την απόκτηση ανοσίας της αγέλης και την αποτροπή νέων εξάρσεων τη νόσου», καταλήγουν οι ερευνητές.