Κινέζος πρέσβυς: Μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα ως “πράσινη ενεργειακή λεωφόρο”

Κινέζος πρέσβυς: Μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα ως “πράσινη ενεργειακή λεωφόρο”

Μιλώντας στο 9ο Συμπόσιο Ενεργειακής Μετάβασης, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζιάο Τζουνζένγκ τόνισε ότι χρειάζεται μια ηλεκτρική λεωφόρος για να μεταφέρει το “πράσινο ρεύμα” από την περιοχή που παράγεται, όπως η Ελλάδα, προς τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης.

«Οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης διαθέτουν πλούσιο ανανεώσιμο ενεργειακό δυναμικό, αλλά σχετικά χαμηλή κατανάλωση, άρα έχει νόημα οι χώρες -παραγωγοί να επενδύσουν στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις», είπε.

«Η Κίνα μπορεί να στηρίξει τις φιλοδοξίες της Ελλάδας να γίνει κόμβος, καθώς διαθέτει ανεπτυγμένη ηλεκτρική τεχνολογία με εξειδίκευση σε τομείς όπως οι υποσταθμοί AC, οι γραμμές HVDC, UHVDC (συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης και πολύ υψηλής τάσης), VSC-HVDC (το προηγουμενα με χρήση μετασχηματιστών), καθώς και στα αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αντίστοιχα έργα έχουν υλοποιηθεί διεθνώς με τη συμμετοχή μεγάλων κινεζικών ενεργειακών ομίλων. Πέρα από τη συμμετοχή τους στον ΑΔΜΗΕ, οι κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει επίσης σε τέσσερα αιολικά πάρκα της χώρας μας μέχρι σήμερα», είπε ο πρέσβυς.

Ο ίδιος εστίασε σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στην εφοδιαστική αλυσίδα με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην αποθήκευση της ενέργεια, στη νέα “καθαρή” βιομηχανία για μείωση του κόστους και στον καλύτερο συντονισμό Ε.Ε. – Κίνας σε φόρα όπως ο ΟΗΕ και σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς για την κλιματική πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι