ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κοινή ανακοίνωση Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για την Γάζα

Ιρανική κινητικότητα για τη Γάζα - Διάσκεψη Τεχεράνης και για το Καραμπάχ,

Την Τεχεράνη επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, για συνομιλίες με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, οι οποίες θα έχουν ως βασικό αντικείμενο τις εξελίξεις στον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς και την κατάσταση στη Γάζα και κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών αυτών ζήτησαν να μην στοχοποιούνται «αθώοι πολίτες». Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν προσέφεραν καμία νέα ιδέα. «Όσες περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες (σ.σ. των ΗΠΑ) έχουμε τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να επιταθεί η κρίση» είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός, να επιλυθούν τα ανθρωπιστικά ζητήματα και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα οδηγήσει στην ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών. Οι ΗΠΑ σταμάτησαν τη δουλειά του «κουαρτέτου» για τη Μέση Ανατολή και «προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα άλλο όργανο που θα ήταν αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Εάν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ) Άντονι Μπλίνκεν έχει κάποια φαεινή ιδέα για αυτό, εμείς δεν το γνωρίζουμε», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Φλαντιμίρ Πούτιν, και ο Φιντάν με τον Ιρανό ομόλογό του Αμιραμπντολαχιάν. Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε συνομιλία με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι σε επικοινωνία και με την Άγκυρα και είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν, που αφορούσε, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα το θέμα των ομήρων και της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.

«Χανίγια και Αμιραλμπντολαχιάν συζήτησαν τα θέματα που σχετίζονται με το σιωνιστικό καθεστώς της επιθετικότητας του Ισραήλ εναντίον της Γάζας», ανέφερε αργά την Κυριακή το πρακτορείο ειδήσεων Shehab της Παλαιστίνης. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες. Ο Αμιραμπντολαχιάν είχε προηγουμένως τηλεφωνική συνομιλία με τον Σάμεχ Σούκρι σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Στις 16 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναανί, ότι το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου είναι ο μόνος τρόπος για να σταλεί βοήθεια στους πληγέντες ανθρώπους στη Γάζα.

Σύνοδος για το Καραμπάχ

Το Ιράν διοργανώνει σήμερα εξαμερή σύνοδο για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά την έξοδο του αρμενικού πληθυσμού από τον θύλακα και την πλήρη επιβολή του Αζερμπαϊτζάν.

Στις συνομιλίες για το Καραμπάχ αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας, ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί η πρόσφατη κλιμάκωση των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, για τον θύλακα, διευκρίνισε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν (IRNA) επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών μετέδωσε ότι οι έξι χώρες επιθυμούν να συζητήσουν σχετικά με περιφερειακά ζητήματα “ χωρίς την εμπλοκή των Δυτικών χωρών που στερούνται περιφερειακού ρόλου”. Η ενίσχυση της ρωσο-ιρανικής συνεργασίας στην οικονομική και στη στρατιωτική σφαίρα επικρίνεται έντονα από τη Δύση.

Ως προς τον Καύκασο το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων με την Τουρκία κοντά στην Αρμενία, σε ένα πλαίσιο εντάσεων ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν μετά την ανακατάληψη από το Αζερμπαϊτζάν της περιφέρειας Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι στρατιωτικές ασκήσεις διεξάγονται στο Μπακού, στον αζερικό θύλακα Ναχιτσεβάν, που συνορεύει με την Αρμενία και το Ιράν, καθώς και στα “απελευθερωμένα εδάφη” η τοποθεσία των οποίων δεν διευκρινίστηκε και που μπορεί να περιλαμβάνουν το Καραμπάχ ή παρακείμενες αζερικές περιοχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι