Κύπρος: Δεν ξέρουν ακόμα αν τα 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός – Δύο “ίσοι” σεισμοί σε πέντε ώρες

Κύπρος: Δεν ξέρουν ακόμα αν τα 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός  – Δύο “ίσοι” σεισμοί σε πέντε ώρες

Στάση αναμονής τηρούν οι σεισμολόγοι για τις δύο ισχυρές δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Κύπρο.

Η μέρα ξεκίνησε με 2-3 Ρίχτερ και η ισχυρότερη σεισμική δόνηση, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε 15 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της Πάφου, στην Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, στις 11:30 το πρωί. Η δεύτερη ισχυή δόνηση σημειώθηκε στις 4:23 το απόγευμα με ίδιο επίκεντρο και δεν υπάρχει βεβαιότητα αν είχε μέγεθος επίσης 5,3 ή το μέγεθός ήταν 5,2 Ρίχτερ.

Οι σεισμοί έγιναν αισθητή κυρίως στην Πάφο, στη Λεμεσό και στη Λευκωσία και έπεσαν σε μερικους δρόμους βράχια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή μεγάλες ζημίες.

«Η σεισμική δράση εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακόμη δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε αν ο κύριος σεισμός έχει γίνει ή όχι» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία τα οποία ελπίζουμε να συλλεγούν τις επόμενες ώρες ώστε να αξιολογήσουμε με περισσότερη εμπιστοσύνη σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σεισμική δράση. Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε ψύχραιμοι και ακολουθούμε τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας» τόνισε με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ερωτηθείς αν ο δεύτερος σεισμός ήταν μεγαλύτερης ισχύος από αυτόν που σημειώθηκε το πρωί, ο κ. Χατζηγεωργίου είπε ότι «ακόμα δεν ξέρουμε, πιθανόν να είναι ελαφρώς πιο χαμηλός».

Από την πλευρά του o καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή στις επόμενες 48 ώρες «γιατί η φύση των ρηγμάτων δεν είναι πάντα γνωστή. Ξέρουμε να ρήγματα που υπάρχουν και τέμνουν τον χερσαίο χώρο. Δεν ξέρουμε όμως τα ρήγματα που βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο και πώς συνδέονται αυτά τα ρήγματα μεταξύ τους».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τόνισε ότι «έχει καθοριστική σημασία πού βρίσκεται το επίκεντρο, σε τι βάθος και επίσης τη διεύθυνση έχει το ρήγμα και τι μηχανισμός γίνεται για να προκληθεί ο σεισμός. Είναι τέσσερα δεδομένα τα οποία θα πρέπει να έχουμε έτσι ώστε να ερμηνεύσουμε τον σεισμό, διαφορετικά δεν μπορούμε να το ερμηνεύσουμε και πολλές φορές κάνουμε και λάθη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx