Κιργιστάν: Ετοίμαζε πραξικόπημα ο πρώην πρόεδρος;

Κιργιστάν: Ετοίμαζε πραξικόπημα ο πρώην πρόεδρος;

Ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθη στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, ετοίμαζε ένα πραξικόπημα, υποστήριξε σήμερα ο αρχηγός των υπηρεσιών ασφαλείας αυτής της χώρας της κεντρικής Ασίας. «Πρόθεσή του ήταν ένα πραξικόπημα. Το δηλώνω επισήμως», δήλωσε ο Οροζμπέκ Οπουμπάγιεφ, αρχηγός της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας του Κιργιστάν (GKNB), σε συνέντευξη Τύπου στο Μπισκέκ.

Ο Αταμπάγιεφ είναι «ύποπτος για βιαιότητες εναντίον αξιωματούχων, για οργάνωση μαζικών ταραχών και για απόπειρα φόνου», διευκρίνισε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Ζαμί Μπεϊσεκέγιεφ. Οι ποινές για τις κατηγορίες αυτές φθάνουν μέχρι την ισόβια κάθειρξη. Ο Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, αρχηγός του κράτους από το 2011 έως το 2017, τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη Παρασκευή μέχρι τις 26 Αυγούστου, έπειτα από δύο εφόδους των ειδικών δυνάμεων που χαρακτηρίσθηκαν από βιαιότητες.

Για να συλληφθεί ο Αταμπάγιεφ κινητοποιήθηκαν σχεδόν 2.000 αστυνομικοί και ο υπουργός Εσωτερικών προσωπικά. Η επιχείρηση για τη σύλληψή του στοίχισε τη ζωή σ’ ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων ενώ περίπου 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν. Ο Αταμπάγιεφ, ο οποίος κατηγορήθηκε αρχικά για διαφθορά, έχει καταγγείλει αυτές τις κατηγορίες ως «παράλογες» και υποστήριξε πως είναι θύμα μιας προσωπικής σύγκρουσης με τον διάδοχο και αντίπαλό του, τον νυν πρόεδρο Σοορονμπάι Τζεενμπέκοφ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι