Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να μιλάμε για Πρωτοβουλία τεσσάρων και όχι τριών θαλασσών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να μιλάμε για Πρωτοβουλία τεσσάρων και όχι τριών θαλασσών

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου των Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους της Λιθουανίας και του εξέφρασε την στήριξη της Ελλάδας. Στην σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα ως ενεργειακή πύλη.

«Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι επίσημο μέλος της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών από πέρυσι και είναι μια πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή την σημαντική σύνοδο, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας το νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές είτε την ενέργεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ άλλων. Και συμπλήρωσε:

«Μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε από ανανεώσιμες πηγές από το νότο στο βορρά. Και αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους, η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των τριών θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των τεσσάρων θαλασσών, καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο. Προσβλέπω σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις», δήλωσε κατά την προσέλευσή του.

Στη σύντομη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο που παρευρίσκεται στη Σύνοδο, είπε ότι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία. Υπενθυμίζεται ότι, η Αθήνα έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να στέλνει μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι