Κυρώσεις από τις ΗΠΑ και σε επιχειρήσεις στην Κύπρο “για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης”

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ και σε επιχειρήσεις στην Κύπρο “για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης”

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε ένα διακρατικό δίκτυο που περιλαμβάνει εταιρείες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στο Κέρας της Αφρικής και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την κατηγορία ότι διευκολύνουν την χρηματοδότηση της «τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ-Σεμπάμπ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το δίκτυο διευκόλυνε τη χρηματοδότηση της τρομοκρατικής οργάνωσης μέσω της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και «η απειλή που παρουσιάζει η Αλ-Σεμπάμπ δεν περιορίζεται γεωγραφικά στη Σομαλία, καθώς διατηρεί οικονομικούς δεσμούς και με την Αλ Κάιντα. Τα έσοδα της Αλ-Σεμπάμπ εκταμιεύονται σε άλλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα σε όλο τον κόσμο και βοηθούν στη χρηματοδότηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών που έχει η Αλ Κάιντα για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών και την υπονόμευση της χρηστής διακυβέρνησης».

Το θέμα ξεκινά από την Σομαλία και την πολιτική των ΗΠΑ σε αυτήν. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η επιβολή των κυρώσεων αντικατοπτρίζει τις αντιτρομοκρατικές προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σομαλία και υποστηρίζει την σομαλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών που θέτουν σε κίνδυνο τον λαό της Σομαλίας. Οι ΗΠΑ παραμένουν εστιασμένες στη διακοπή της πρόσβασης της Αλ Κάιντα στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων την Haleel Commodities L.L.C., με έδρα το Ντουμπάι, επίσης γνωστή ως Haleel Group, ως έναν από τους βασικούς χρηματοοικονομικούς μεσολαβητές της Αλ-Σεμπάμπ, η οποία βασίζεται στους ηγέτες του Ομίλου Haleel, καθώς και στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές τους στη Σομαλία, στην Κένυα, στην Ουγκάντα και στην Κύπρο για τη δημιουργία κεφαλαίων αλλά και για το ξέπλυμα κεφαλαίων. Οι θυγατρικές του Ομίλου Haleel στην Κύπρο περιλαμβάνουν τις Haleel Finance LTD, Haleel Holdings και Haleel LTD και όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί «ο Farhan Hussein Hayder διευθύνει και διαχειρίζεται τα υποκαταστήματα του Ομίλου Haleel στην Κένυα, στην Ουγκάντα, στην Κύπρο και στα ΗΑΕ και υποστηρίζει την Αλ-Σεμπάμπ δημιουργώντας κεφάλαια για τον όμιλο μέσω αυτών των επιχειρήσεων».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι