Κυρώσεις κατά Χαμάς αλλά και Ισραηλινών εποίκων θα συζητηθούν από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κυρώσεις κατά Χαμάς αλλά και Ισραηλινών εποίκων θα συζητηθούν από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κυρώσεις για μέλη της Χαμάς αλλά και για εποίκους που εξετράπησαν σε πράξεις βίας κατά Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη θα συζητηθούν στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει ειδικό πλαίσιο κυρώσεων κατά της οργάνωσης Χαμάς, «ως ισχυρό πολιτικό μήνυμα σχετικά με την αποφασιστικότητα της στάσης της ΕΕ απέναντι στην οργάνωση» καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συναντώνται για να εξετάσουν τα πιθανά επόμενα βήματα απέναντι στην κρίση στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ των μέτρων που θα συζητηθούν είναι η επιβολή κυρώσεων επί των οικονομικών της Χαμάς αλλά και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για Εβραίους εποίκους που ευθύνονται για τη βία στην Δυτική Όχθη. Σε επιστολή τους προς τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών μεγαλύτερων χωρών της Ένωσης αναφέρονται μόνον στο πρώτο σκέλος, θεωρώντας ότι είναι σημαντικό η ΕΕ να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και των υποστηρικτών της».

«Αυτό συνεπάγεται μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή δέσμευση τόσο κατά των υποδομών και της οικονομικής υποστήριξης της Χαμάς, όσο και για την απομόνωση και διεθνή απονομιμοποίηση της οργάνωσης, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει τους Παλαιστίνιους και τις νόμιμες επιδιώξεις τους», αναφέρεται στην επιστολή. Η Χαμάς πάντως είναι ήδη στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων πολλών χωρών και ούτως ή άλλως δεν διακινεί κεφάλαια σε ευρωπαϊκές τράπεζες επισήμως. Θα πρέπει να οριστούν ποια άτομα ή φορείς συνδέονται άμεσα με την Χαμάς.

Όσον αφορά τους εποίκους η σχετική πρόταση περιέχεται σε έκθεση για το Μεσανατολικό. Ο Βέλγος ΥΠΕΞ ήδη δήλωσε ότι η χώρα του είναι υπέρ του να μην εισέρχονται στη ζώνη Σένγκεν όσοι έποικοι έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα εις βάρος Παλαιστινίων. Το ίδιο δήλωσε και η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ότι σκοπεύει να κάνει η χώρα της σε εθνικό επίπεδο. Είναι άγνωστο αν το μέτρο αυτό θα περιοριστεί σε ορισμένες χώρες ή αν θα “περάσει” για όλη την ΕΕ, καθώς ορισμένα κράτη μέλη έχουν ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με το Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι