Κίτρινη κάρτα από Κομισιόν για τα δημοσιονομικά, αλλά όχι προς όλους

Εκτός από εσωκομματική και εξωκομματική αντιπολίτευση υπάρχει και εξωκομματική συμπολίτευση... Αντώνης Παπαγιαννίδης

Τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος κατά επτά χωρών έβαλε μπρος σημέρα η Κομισιόν, που σημειώνει τα διογκωμένα ελλείμματα, τα οποία πάντως είναι αποτέλεσμα της πανδημίας και της κρίσης των τιμών της ενέργειας λόγω του Ουκρανικού ζητήματος.

«Οι προκλήσεις δημοσιονομικής βιωσιμότητας είναι χαμηλές σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ βραχυπρόθεσμα, ενώ είναι αυξημένες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε αρκετές χώρες, λόγω των προβλεπόμενων υψηλών ή/και αυξανόμενων δεικτών χρέους σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η Επιτροπή.

Η Γαλλία βρίσκεται στο επίκεντρο επειδή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αλλά πιθανόν και επειδή οι εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν έχουν θορυβήσει τους πάντες στα ηγετικά πόστα της ΕΕ.  Ομως παράλληλα η Κομισιόν δίνει στη Γαλλία περιθώριο επτά ετών για να μειώσει το χρέος της. Η Γαλλία είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2023, πολύ πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ. Το γαλλικό δημόσιο χρέος ήταν στο 110,6% του ΑΕΠ το 2023 και η Επιτροπή αναμένει ότι θα αυξηθεί σε 112,4% φέτος και 113,8% το 2025. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το όριο της ΕΕ που το έχει θέσει, μάλλον αυθαίρετα ή πάντως εκτός πραγματικότητας, στο 60%.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών εκτιμά ότι «όποια κυβέρνηση και αν βγάλουν οι κάλπες στις 7 Ιουλίου θα αντιμετωπίσει την υποχρέωση να συνεργαστεί με την Κομισιόν για να καθορίσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική».

Το κόμμα της Λεπέν θέλει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και τις τιμές της ενέργειας και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, υποστηρίζοντας μια προστατευτική οικονομική πολιτική που βρίσκει κάθετα αντίθετο το Λαϊκό Κόμμα και την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει κι αυτή για “μεταρρυθμισεις” και λιτότητα και καλεί τα μέλη της ευρωζώνης να ξεκινήσουν αμέσως τη μείωση του χρέους ενόψει των τεράστιων μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών κινδύνων από τη γήρανση του πληθυσμού, τις αμυντικές δαπάνες και την κλιματική αλλαγή.

Ο δείκτης χρέους της Ιταλίας, μειώθηκε πέρυσι στο 137%, αλλά τώρα αυξάνεται και πάλι. Το μεγαλύτερο πλήγμα της ιταλικής οικονομιας ήταν η πανδημία, αλλά και η απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέων οικιών για να λύσει το στεγαστικό και να μειώσει μακροπρόθεσμα το κόστος της στέγασης.

Η Κομισιόν, πιθανόν για πολιτικούς λόγους, στην σχετική ανακοινωσή της είναι πιο ήπια για την Ισπανία, την Εσθονία και την Τσεχική Δημοκρατία, των οποίων τα ελλείμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% πέρυσι. Στην περίπτωση της Ισπανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, το χρέος της υπερβαίνει το 100%.

Τι λέει στην Ελλάδα να κάνει

Αναφορικά με την Ελλάδα η Κομισιόν διαπιστώνει μια σχετικά θετική εικόνα και κάνει συστάσεις για να διατηρηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και «να συνεχίσει η χώρα τη βελτίωση της επενδυτικής φιλικότητας του φορολογικού συστήματος με την ενίσχυση της νομιμότητάς του, και τη βεβαιότητα της λειτουργικής αυτονομίας της φορολογικής αρχής».

Επίσης συστήνει μεταξύ άλλων «η Ελλάδα να συνεχίσει τις προσπάθειας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχονται από τράπεζες και πιστωτικούς φορείς, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, να διαχειρισθεί αποτελεσματικά την δημόσια περιουσία και να μειώσει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα».

Πηγή:Οικονομικός Ταχυδρόμος και Reuters

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι