ΚΚΕ για νομοσχέδιο ΑΣΕΠ: Δεν φταίει το ΑΣΕΠ, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται

Βουλή: Στην Ολομέλεια σήμερα το ν/σ για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

«Για την υποστελέχωση κρίσιμων δομών στην περιφέρεια δεν φταίνε οι χρονοβόρες διαδικασίες και το ΑΣΕΠ, αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας σήμερα στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Έκανε λόγο, επίσης, για «τεράστια υποκρισία καθώς σε κάθε φορέα του Δημοσίου απασχολούνται ολόκληρα τμήματα με κύρια αρμοδιότητα να προσλαμβάνουν και να απολύουν συμβασιούχους, να φτιάχνουν συμβάσεις με τις οποίες εκχωρούνται υπηρεσίες σε εργολάβους, τη στιγμη που αν η κυβέρνηση ήθελε όντως να μειώσει το διοικητικό βάρος, θα προχωρούσε στην κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων και θα πέταγε έξω από τις υπηρεσίες τους εργολάβους». Υπογράμμισε πως «παντού υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που η κατάσταση είναι οριακή». Για την υποστελέχωση στην υγεία, είπε ότι «είναι αποτέλεσμα και προϋπόθεση της ιδιωτικοποίησης για να θησαυρίζουν τα μεγαθήρια της Υγείας και κατέρρευσε ο μύθος που διακίνησαν πολιτικές δυνάμεις από όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος περί της τάχα αρμονικής συνύπαρξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας».

Ο κ. Κουτσούμπας κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στον δημόσιο τομέα Υγείας από το 2013 έως σήμερα «έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 24%», ενώ «οι ίδιοι οι υγειονομικοί καταγγέλλουν ότι τα κενά σήμερα είναι πάνω από 30.000, τη στιγμή που οι προγραμματισμένες προσλήψεις για το 2025 είναι μόλις 4.016».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε επίσης ότι «το νομοσχέδιο εισάγει κυρώσεις με το άρθρο 9, για όσους επιτυχόντες διαγωνισμών δεν αποδέχονται τη θέση του διορισμού τους ή παραιτούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα» και σημείωσε ότι το «φαινόμενο αυτό, που εμφανίζεται έντονα τα τελευταία χρόνια, έχει άμεση σχέση με τις εργασιακές συνθήκες στον δημόσιο τομέα που έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Το βασικότερο πρόβλημα είναι οι εξαιρετικά χαμηλοί μισθοί που λαμβάνουν οι υπάλληλοι, τα υψηλά ενοίκια, αλλά και η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά σε ορισμένους κλάδους».

Σημείωσε ότι «με αναγωγή σε ετήσια βάση και όχι σύγκριση με τις μηνιαίες αποδοχές, όπως κάνει κουτοπόνηρα η κυβέρνηση, θα διαπιστώσουμε ότι σήμερα ένας νεοεισερχόμενος στο Δημόσιο που είναι απόφοιτος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παίρνει 484 ευρώ λιγότερα από τον αντίστοιχο εργαζόμενο που αμείβεται με τον επίσης αισχρό βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα. Ενώ ένας εργαζόμενος υποχρεωτικής εκπαίδευσης παίρνει 1.420 ευρώ λιγότερα».

«Και δεν φτάνουν αυτά, τους κλέβετε κάθε μήνα με το περιβόητο χαράτσι της “ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας” που ανέρχεται σε ποσοστό 2% επί των τακτικών αποδοχών των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των τυχόν πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων. Λες και για την ανεργία δε φταίει το καπιταλιστικό σύστημα που τη γεννά, αλλά όσοι εργαζόμενοι του δημοσίου έχουν ακόμα σταθερή εργασία» πρόσθεσε. «Αν νομίζετε ότι θα σας σώσουν διάφοροι φίλοι σας μεγαλοκαναλάρχες που έχουν ρίξει “μαύρο” σε κάθε εργατική κινητοποίηση, είστε γελασμένοι», είπε. Επίσης, απαίτησε από την κυβέρνηση να κάνει τώρα δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την επαναφορά του 13-14ου μισθού και σύνταξης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx