Κλιμάκωση μαχών στην Υεμένη, πύραυλοι και θάνατος

Κλιμάκωση μαχών στην Υεμένη, πύραυλοι και θάνατος

Κλιμακώθηκαν οι μάχες στην Υεμένη ανάμεσα στα στρατεύματα που υποστηρίζει η συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους σιίτες αντάρτες Χούτι, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να προσπαθούν να επιτύχουν μέσω διαπραγματεύσεων την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή του κινδύνου να υπάρξει έφοδος στην πόλη ή μια επαπειλούμενη παρατεταμένη πολιορκία της.

Έφοδος ή πολιορκία της πόλης, ενδέχεται να στοιχίσει ακόμη και 250.000 ζωές, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ. Η πόλη και το λιμάνι της στην Ερυθρά Θάλασσα είναι η πύλη μέσω της οποίας διέρχονται τα εφόδια και η βοήθεια που κρίνουν αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν 8 εκατομμύρια Υεμενίτες.

Σφοδρές μάχες μαίνονταν στην αλ Ντουράιμι, όπου κυβερνητικά στρατεύματα, που διευθύνουν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχουν φθάσει σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη Χοντάιντα, αλλά και στην Μπάιτ αλ Φακίχ, 35 χλμ. από την πόλη, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό. Αεροσκάφη και πολεμικά πλοία έβαλλαν επανειλημμένα εναντίον θέσεων των Χούτι, κατά τις ίδιες πηγές.

Εκπρόσωπος της συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας-η οποία υποστηρίζεται από τη Δύση-δεν απάντησε όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς του ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς διεξάγει συνομιλίες με τους Χούθι σε μια προσπάθεια να τους πείσει να παραδώσουν τον έλεγχο του λιμανιού στον οργανισμό, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Ένα ευρύτερο ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει ότι οι Χούθι θα παραδώσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους τους με αντάλλαγμα τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ και τη σύναψη συμφωνίας για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Υεμένη, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές και ένα προσχέδιο του κειμένου.

Όλες οι προσπάθειες του ΟΗΕ μέχρι σήμερα για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη απέτυχαν.

Νέα αναχαίτιση πυραύλου

Η αντιαεροπορική άμυνα της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή ελεγχόμενη από τους σιίτες αντάρτες της Υεμένης. Συντρίμμια του πυραύλου κατέπεσαν σε συνοικίες της πόλης Τζάζαν, στο νότιο τμήμα της χώρας, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η εκτόξευση του πυραύλου σημειώθηκε την επομένη του θανάτου τριών αμάχων στην ίδια πόλη, τη Τζάζαν, από πύραυλο των σιιτών ανταρτών Χούτι. Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον τύπο του.

Στα τέλη Μαΐου, πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τους Χούθι αναχαιτίστηκαν πάνω από τις πόλεις Νατζράν (νότια) και Τζάζαν, σύμφωνα με τη συμμαχία. Τους τελευταίους μήνες οι εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από τους Χούτι έχουν πολλαπλασιαστεί.

Η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή, ότι προμηθεύει με πυραύλους τους υεμενίτες αντάρτες. Το Ιράν αναγνωρίζει ότι υποστηρίζει πολιτικά τους αντάρτες, αλλά αρνείται ότι τους παρέχει οποιαδήποτε στρατιωτική υποστήριξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι